Η αντανάκλαση του πιάτου

Με τον πολύ έξυπνο τίτλο “Η αντανάκλαση του πιάτου” προσεγγίζει το θέμα της κυρίαρχης παρουσίας του φαγητού στα social media, η έκθεση που θα φιλοξενηθεί για έξι μήνες στο Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας από τις 30 Μαρτίου.

Είναι γεγονός πως οι εικόνες της παρουσίασης και προετοιμασίας φαγητού πυκνώνουν τα τελευταία χρόνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τι επίδραση ασκεί αυτό στην ανάγνωση του σύγχρονου πολιτισμού;

Με την έκθεση αυτή διατυπώνεται η άποψη πως με βάση τα δεδομένα που έχουμε ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους, η διατροφή και οι συνήθειές της αποτελούν ίσως το σημαντικότερο πολιτισμικό χαρακτηριστικό.

Έτσι, η διατροφή, από τυχαία συνθήκη στα αρχαία ελληνικά συμπόσια και στην υποκειμενική ηθική και ανηθικότητα του μεσαίωνα, έγινε ιδεολογία με τη βιομηχανική επανάσταση, εικαστική πρακτική τη δεκαετία του 80’ και μετουσιώθηκε σε τεχνολογία με την εξέλιξη της τεχνολογίας τροφίμων, τις διαφημίσεις και τις σύγχρονες τηλεοπτικές εκπομπές.

Η έκθεση που εγκαινιάζεται σε λιγότερο από τρεις ημέρες συγκεντρώνει έργα δώδεκα σύγχρονων καλλιτεχνών, οι οποίοι διερευνούν τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου πολιτισμού με κύριο εργαλείο το φαγητό. Στο πλαίσιο αυτής της σύγχρονης πολιτισμικής συνθήκης, καλούνται να διαχειριστούν έννοιες όπως το πιάτο, η πρώτη ύλη, κανόνες συμπεριφοράς γύρω από το φαγητό κ.ά., παράγοντας ένα εκθεσιακό έργο τέχνης που θα παρουσιαστεί στο χώρο του μουσείου -ένα εμπορικό αντικείμενο για το art shop του μουσείου και μια νέα συνταγή, που θα μπορεί να δοκιμάσει ο επισκέπτης στο εστιατόριο του μουσείου.

Με αυτό το τριπλό έργο τους τίθεται το ερώτημα: «Τι προτείνουμε; Τι παράγουμε; Καταναλώνουμε αυτό που παράγουμε;», ερώτημα που αφορά τον ρόλο όλων μας στον σύγχρονο κόσμο.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Κατερίνα Βέλλιου, Γιάννης Γρηγοριάδης, Γιώργος Γυπαράκης, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος / Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Κώστας Ιωαννίδης, Γιάννης Καπέλλος, Δώρα Κύργια, Οι Αρχιτέκτονες της Φάλαινας, Απόστολος Ντελάκος, Δημήτρης Φουτρής, Ελένη Χασαλεύρη, Αλέξανδρος Ψυχούλης.

 

 

Έκθεση: Η αντανάκλαση του πιάτου
Πού: Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας (Αγ. Δημητρίου 13, Ψυρρή)
Πότε: 30 Μαρτίου – 30 Σεπτεμβρίου 2015 (Τρ.-Κυρ. 10:00-23:00)
Instagram: @i_antanaklasi_tou_piatou