Η γεύση της παγκόσμιας τέχνης

Πολύ σπουδαία και εξαιρετικά τιμητική είναι η επιλογή του Premium ελληνικού μελιού με 80% γυρεόκοκκο θυμαριού της FoodsCross για την έκθεση The Taste of Global Art (ToGA) που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια σε διαφορετική πόλη του κόσμου από το 1999. Φέτος, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος και συγκεκριμένα στο Μπούντερμπεργστατ της Αυστρίας. Οι προηγούμενες τρεις διοργανώσεις φιλοξενήθηκαν στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ (1999), το Μπλουμφοτέιν της Ν. Αφρικής (2001) και τη Σαϊτάμα της Ιαπωνίας (2003).

Στην ToGA τα εκθέματα είναι δημιουργίες 17 νέων εικαστικών καλλιτεχνών (γλύπτες, ζωγράφοι, γραφίστες) ηλικίας 21 έως 35 ετών και έχουν επιλεχθεί με βάση τις διακρίσεις τους στη διετία μεταξύ των διοργανώσεων. Η διοργανώτρια επιτροπή αναθέτει σε κάθε καλλιτέχνη ένα προϊόν, προκειμένου να παρουσιάσει μια πρωτότυπη δημιουργία που παραπέμπει στο καλλιτεχνικό στυλ κάποιου διάσημου δημιουργού του περασμένου αιώνα.

Τα προϊόντα επιλέγονται με συγκεκριμένα κριτήρια (πρέπει να είναι πρωτοεμφανιζόμενα, να διακρίνονται για την άριστη ποιότητα, τα εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και την υψηλή διατροφική αξία τους) από πολυμελή διεθνή επιτροπή που αποτελείται από τον Πρόεδρο του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, τον Πρόεδρο της Γαλλικής Ακαδημίας και τους συντάκτες καλλιτεχνικού και γαστρονομικού ρεπορτάζ εφημερίδων όπως οι Le Monde, New York Times, Spiegel, Καθημερινή κ.λπ.

Ο σκοπός της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη της σύνδεσης της γεύσης με την αισθητική. Η λέξη taste σημαίνει γεύση αλλά και γούστο, εμπλέκοντας όλες τις αισθήσεις στην πρωταρχική σχέση του ανθρώπου με την τροφή. Μια σχέση εξάρτησης, ανάγκης αλλά και ικανοποίησης καθώς η τέχνη του ευ ζην αποκτά σύνθετα και μοναδικά χαρακτηριστικά αλλά επίσης εντυπωσιακά υψηλή αξία.

Φέτος είναι η πρώτη φορά που μια ελληνική τροφή επιλέγεται για να παρουσιαστεί στη μεγάλη διεθνή έκθεση που φέτος θα πραγματοποιηθεί στο νέο μουσείο μοντέρνας τέχνης του Μπούντεμπεργκσταντ, το οποίο σχεδίασε η διάσημη αρχιτέκτονας Zaha Hadid και άνοιξε τις πύλες του το Φεβρουάριο.

Το μέλι της FoodsCross απέδωσε καλλιτεχνικά η Νορβηγίδα ζωγράφος Sissel Kyrkjebø, αντλώντας έμπνευση από το εμβληματικό έργο του Andy Warhol. Εκτός από το μέλι της FoodsCross, θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων το κατσικίσιο τυρί Fabrouge Montrer από την κεντρική Γαλλία, ένα σπάνιο ρωσικό έδεσμα με χαβιάρι και βότκα Solaskojia, και η πολύ εντυπωσιακή μελιτζανοσαλάτα Bettzuqk από τα βάθη της Τουρκίας.

Η έκθεση ξεκινάει σήμερα και θα υποδέχεται το κοινό μέχρι τις 15 Μαΐου, οπότε θα πραγματοποιηθεί γευσιγνωσία με τη συμμετοχή περίπου 50 δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο ενώ θα δημοπρατηθούν 14 εισιτήρια από τον επίσημο ιστότοπο του Μουσείου για αυτό το μοναδικό γεγονός. Θα θέλατε να είστε κι εσείς εκεί;

The Taste of Global Art
1.04.2015 – 15.05.2015, Buderburgstaadt Modern Art Museum M.A.MU, Austria
www.mamu.au