Διάνοιες στα μαθηματικά οι μέλισσες!

Οι μέλισσες μπορούν να λύνουν σύνθετα μαθηματικά προβλήματα που απασχολούν τους υπολογιστές για ημέρες, διαπιστώνει πρόσφατη επιστημονική έρευνα.

Τα έντομα μαθαίνουν να πετάνε από τη συντομότερη διαδρομή ανάμεσα σε λουλούδια που ανακαλύπτουν με τυχαία σειρά, λύνοντας στην πράξη το περίφημο “πρόβλημα της συντομότερης διαδρομής του περιπλανόμενου πωλητή”, υποστηρίζουν ερευνητές στο Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Το πρόβλημα αφορά την εύρεση της συντομότερης διαδρομής που επιτρέπει σε έναν πωλητή να επισκεφτεί όλα τα σημεία που θέλει. Οι υπολογιστές λύνουν το πρόβλημα συγκρίνοντας το μήκος όλων των δυνατών διαδρομών και επιλέγοντας τη συντομότερη.

Οι μέλισσες καταφέρνουν να φτάνουν στην ίδια λύση χρησιμοποιώντας έναν εγκέφαλο σε μέγεθος σπόρου!

Ο Dr Nigel Raine, από τη σχολή βιολογικών επιστημών Royal Holloway επισημαίνει: “Οι μέλισσες λύνουν το συγκεκριμένο γρίφο καθημερινά. Επισκέπτονται λουλούδια σε διάφορες τοποθεσίες και, επειδή χρησιμοποιούν πολλή ενέργεια για την πτήση τους, βρίσκουν τη διαδρομή που απαιτεί τη λιγότερη δυνατή προσπάθεια”.

Χρησιμοποιώντας τεχνητά λουλούδια ελεγχόμενα μέσω υπολογιστή για να ελέγξουν τη συμπεριφορά της μέλισσας, θέλησε να διαπιστώσει εάν τα έντομα θα ακολουθούσαν μια απλή διαδρομή ανάλογα με τη σειρά που έβρισκαν τα λουλούδια ή θα αναζητούσαν τη συντομότερη διαδρομή. Αφού εξερεύνησαν την θέση των λουλουδιών, οι μέλισσες πολύ γρήγορα έμαθαν να ακολουθούν τη συντομότερη διαδρομή για να εξοικονομούν χρόνο και ενέργεια.

Η έρευνα, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό “The American Naturalis” έχει ενδιαφέρον και για τον άνθρωπο. Η σύγχρονη ζωή εξαρτάται από δίκτυα όπως οι κυκλοφοριακές ροές, η ενημέρωση μέσω διαδικτύου και οι εφοδιαστικές αλυσίδες των επιχειρήσεων,

“Παρά τους μικροσκοπικούς εγκεφάλους τους, οι μέλισσες είναι ικανές και εξαιρετικά επιτεύγματα στη συμπεριφορά τους” λέει ο Raine. “Πρέπει να κατανοήσουμε πώς λύνουν το γρίφο χωρίς υπολογιστή”.

 

Πηγή: The Guardian