Οι αστές μέλισσες και οι ταράτσες

Είτε φτιάχνουν το μέλι τους στις ταράτσες των σπιτιών γύρω από τις πλατείες της Μελβούρνης είτε στους ουρανοξύστες του Χονγκ Κονγκ, οι “αστές” μέλισσες δεν είναι μια τοπική εξαίρεση. Φύλακες-άγγελοι των μελισσών που κινδυνεύουν έσπευσαν για την προστασία τους φτιάχνοντας κυψέλες-καταφύγια μακριά από τα φυτοφάρμακα (πρωταρχική αιτία για τον αφανισμό των άγριων μελισσών). Οι πόλεις όχι μόνο αποδείχτηκαν πιο φιλόξενες από ό,τι θα φανταζόταν κανείς, αλλά σύμφωνα με μελέτες η κατανάλωση μελιού που παράγεται τοπικά βοηθάει στην προστασία από αλλεργίες.

Στο μεταξύ, ανησυχίες ότι το μέλι που παράγεται στο περιβάλλον των πόλεων μπορεί να αλλοιώνεται από την μόλυνση αποδείχθηκαν ανεδαφικές καθώς οι μέλισσες έχουν την μοναδική ικανότητα να φιλτράρουν τις τοξίνες. Ο Romy van den Broeke ανέλαβε να περιηγηθεί στις στέγες του πλανήτη αναζητώντας τις μέλισσες που αγαπούν τις πόλεις και τον ακολουθούμε στο ταξίδι του:

 

Μελβούρνη, Αυστραλία

14_rooftop_honey_MELBOURNE
Σμήνη μελισσών εμφανίστηκαν στις στέγες των χαμηλών οικημάτων της Μελβούρνης ξεκινώντας μια νέα μόδα με Μέλι από τις στέγες της πόλης. Το μέλι περιέχει γυρεόκοκκους από τα άνθη του Ευκάλυπτου που ευδοκιμούν στην πόλη και αν βρεθείτε εκεί αξίζει να το δοκιμάσετε.

Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Rooftop_honey_brooklyn_

Το Μπρούκλυν είναι γεμάτο γλυκολεμονιές, κερασιές και βελανιδιές των οποίων τα άνθη δίνουν τροφή στις μέλισσες της Νέας Υόρκης! Με λίγη βοήθεια από τους μελισσοκόμους πόλης, η Brooklyn Grange Farm, ενισχύει τη διατροφή των εργατικών εντόμων γεμίζοντας τα μπαλκόνια με γλάστρες όπου αγαπούν να φυτεύουν κατιφέδες, ηλιοτρόπια και άλλα λουλούδια που δίνουν στο μέλι της πόλης το λουλουδάτο άρωμά του.

 

Kwun Tong, Χονγκ Κονγκ

Rooftop_honey_hongkong

Κλεισμένο ανάμεσα σε ψηλά βουνά και δάση, το Hong Kong είναι ο παράδεισος για τις μέλισσες των πόλεων που συλλέγουν γύρη από ευκάλυπτους και οπωροφόρα δέντρα εξωτικών φρούτων όπως το Lychee ενώ παράλληλα έχουν στη διάθεσή τους και πληθώρα αγριολούλουδων. Το αποτέλεσμα είναι ότι κάθε μελισσοκόμος παρουσιάζει διαφορετικό χαρμάνι αρωμάτων ανάλογα με τις προτιμήσεις του μελισσιού του.

 

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Rooftop_honey_LONDON

Στην πρωτοπορία της μελισσοκομίας πόλεων βρίσκεται το Λονδίνου με την “The London Honey Company”, μια οργάνωση αφοσιωμένη στην προστασία των μελισσών με αποτέλεσμα οι κιτρινόμαυρες εργάτισσες να στήσουν σπιτικό παντού στην πόλη. Η γεύση του μελιού εξαρτάται από την τοποθεσία κάθε κυψέλης. Για παράδειγμα οι μέλισσες της γκαλερί Tate Modern παράγουν ένα μέλι με κραμελένιες νότες γλυκολέμονου, ενώ το μέλι της θυγατρικής γκαλερί, Tate Britain, έχει πιο έντονες λεμονάτες νότες χάρη στις κοντινές γιγάντιες ακακίες.

Βερολίνο, Γερμανία

Rooftop_honey_berlin

Η εταιρεία Stadtbienenhonig με έδρα το Βερολίνο συλλέγει μέλι από τις ταράτσες της πόλης. Οι Βερολινέζες μέλισσες είναι αρκετά παραγωγικές καθώς έχουν την πολυτέλεια να συλλέγουν γύρη από καστανιές και γλυκολεμονιές, προσφέροντας στους Γερμανούς λάτρεις του μελιού ένα φίνο προϊόν με διακριτό άρωμα που στο τέλος αφήνει την αίσθηση του ξύλου.

Επομένως, ίσως είναι καλή ιδέα να αναζητήσετε το μέλι κάθε πόλης στα επόμενα ταξίδια σας για να διευρύνετε τους ορίζοντές σας και στον απέραντο, ανεξερεύνητο κόσμο του μελιού!

 

Source: Wallpaper
Photography: Lachie Mathison