Ο Πάπας υπερασπίζεται τις μέλισσες

Τι έχουν κοινό ο Πάπας Φραγκίσκος, o Neil Young και οι Γερμανοί μελισσοκόμοι;

Όλοι τους αντιτίθενται δυναμικά στις γενετικά μεταλλαγμένες καλλιέργειες και την υπερβολική χρήση τοξικών εντομοκτόνων!

Στο μεταξύ, η βιομηχανία χημικών πυρετωδώς επιχειρεί να ανανεώσει την εικόνα της αλλάζοντας τίτλους και χρησιμοποιώντας νέο λεξιλόγιο στην προσπάθεια να αποκρύψει τους πραγματικούς σκοπούς της. Βαφτίζει τα εντομοκτόνα “προστατευτικά καρπών” και επιδίδεται σε αγώνα δρόμου απόκρυψης του ονόματος της Monsanto.

Το θλιβερό γεγονός είναι ότι η βιομηχανία χημικών έχει σε μεγάλο βαθμό επιτύχει την κατάληψη της βιομηχανίας τροφίμων, για να μην πούμε ότι έχει υπό τον έλεγχό της τη διαδικασία ομοσπονδιακής νομοθέτησης των ΗΠΑ. Στην ουσία, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού διατρέφεται από ειδικούς σε δηλητήρια. Στο διαδίκτυο γίνεται πολύς λόγος για τον Σκοτεινό Νόμο (Dark Act από τα αρχικά των λέξεων Denying Americans the Right to Know που σημαίνει Άρνηση του Δικαιώματος των Αμερικανών στη Γνώση) -προσφέροντας στη Monsanto ό,τι επιθυμεί σε ένα ασημένιο πιάτο εξαφανίζοντας τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πάπας Φραγκίσκος εξέπληξε πολλούς όταν πρόσφατα έκανε έκκληση για “ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις” ώστε να αντιμετωπιστεί η υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Στις 18 Ιουνίου, με μια επιστολή 184 σελίδων ο Πάπας κάλεσε για αλλαγές στον τρόπο ζωής, την πολιτική, τη γεωργία, την οικονομία και την επιχειρηματικότητα εν γένει για να αντιμετωπιστεί η υποβάθμιση του περιβάλλοντος:

“Η βία, παρούσα στις καρδιές μας, αντανακλά στα συμπτώματα των ασθενειών που εντοπίζονται στο έδαφος, στα νερά, τον αέρα και όλες τις μορφές ζωής”, υποστηρίζει. Κι ενώ εξυμνεί την επιστημονική πρόοδο, ασκεί δριμεία κριτική στη χρήση της τεχνολογίας χωρίς σύνεση, σημειώνοντας πως: “η τεράστια τεχνολογική ανάπτυξη δεν συνοδεύτηκε από ανάπτυξη της ανθρώπινης υπευθυνότητας, αξιών και συνειδήσεων”.

Ο πάπας Φραγκίσκος εμφανίζεται να γνωρίζει αρκετά καλά το θέμα των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και τους κινδύνους που εγκυμονούν, τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον άνθρωπο.

Μακριά από τις αυστηρά θρησκευτικές νουθεσίες, προσεγγίζει το θέμα από οικολογική και οικονομική σκοπιά επισημαίνοντας:

“Η εξάπλωση αυτών των (γενετικά τροποποιημένων) καρπών επιδρά στην καταστροφή του σύνθετου δικτύου των οικοσυστημάτων, πλήττοντας την βιοποικιλότητα και τις τοπικές οικονομίες, τώρα και στο μέλλον. Σε διάφορες χώρες, παρατηρούμε την εξάπλωση ολιγοπωλίων στην παραγωγή σπόρων και άλλων προϊόντων που είναι απαραίτητα για τις καλλιέργειες. Αυτή η εξάρτηση θα γίνει ακόμη πιο μεγάλη όπου χρησιμοποιούνται άγονοι σπόροι, υποχρεώνοντας τους γεωργούς να αγοράζουν τους σπόρους από μεγαλύτερους παραγωγούς.

Φυσικά, αυτά τα ζητήματα απαιτούν συνεχή εγρήγορση και έμφαση στις ηθικές επιπλοκές τους. Πρέπει να ξεκινήσεις ένας ευρύς, υπεύθυνος, επιστημονικός και κοινωνικός διάλογος, που θα μπορεί να εξετάσει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και που θα πει τα πράγματα με το όνομά τους.

Πρέπει να συζητηθούν όλοι όσοι άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται (καλλιεργητές, καταναλωτές, δημόσιες αρχές, επιστήμονες, παραγωγοί σπόρων, άνθρωποι που ζουν κοντά σε καλλιεργούμενες εκτάσεις και άλλοι) ώστε να διαδοθούν τα προβλήματα και οι ανησυχίες τους, αλλά και να έχουν πρόσβαση σε επαρκείς και αξιόπιστες πληροφορίες προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το κοινό καλό, τώρα και στο μέλλον.

Πρόκειται για ένα σύνθετο περιβαλλοντικό ζήτημα. Απαιτείται συνολική προσέγγιση που έχει ως προϋπόθεση, αν μη τι άλλο, μεγαλύτερη προσπάθεια χρηματοδότησης διαφόρων ανεξάρτητων αρχών, και επιστημονικής έρευνας που θα ρίξει φως στο πρόβλημα”.

Οι Γερμανοί μελισσοκόμοι καλούν για εθνική απαγόρευση των Γενετικά Τροποποιημένων Καρπών.

Το θέμα των γενετικά τροποποιημένων καρπών προέκυψε μαζί με αυτό της αυξημένης χρήσης εντομοκτόνων, και των επιδράσεων που έχουν στα εδάφη, στα έντομα που επικονιάζουν τα φυτά και στην υγεία του ανθρώπου.

Οι μέλισσες είναι κάτι αντίστοιχο με τα καναρίνια στα ανθρακορυχεία και την τελευταία δεκαετία οι μελισσοκόμοι παλεύουν με τη Διαταραχή ή Σύνδρομο Κατάρρευσης Μελισσιών (CCD – Colony Collapse Disorder).

Οι μέλισσες έχουν ανυπολόγιστη αξία καθώς επικονιάζουν το ένα τρίτο των καρπών με τους οποίους τρεφόμαστε. Σχεδόν όλα τα φρούτα και τα λαχανικά εξαρτώνται από τις υπηρεσίες των μελισσών.

Όμως οι απώλειες στον πληθυσμό των μελισσών τα τελευταία χρόνια είναι τόσο συνταρακτικές που αρκετοί γεωργοί δυσκολεύονται να βρουν μέλισσες για να γίνει η δουλειά που απαιτείται. Παράλληλα, τα μελίσσια καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις, φαινόμενο πρωτοφανές που οφείλεται σαφώς στη μείωση του πληθυσμού των μελισσών.

Τα τοξικά εντομοκτόνα είναι ύποπτα εδώ και καιρό για το CCD και οι γενετικά μεταλλαγμένες καλλιέργειες είναι εξαιρετικά μολυσμένες. Για την προστασία αυτών των κρίσιμων επικονιαστών, η Ένωση Γερμανών Μελισσοκόμων, που αριθμεί περίπου 100.000 μέλη, ζήτησε την εθνική απαγόρευση των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι γενετικά τροποποιημένοι καρποί έχουν εγκριθεί, αλλά πρόσφατος νόμος επιτρέπει σε κράτη μέλη να αυτοεξαιρεθούν από την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων καρπών εάν το επιθυμούν.

“Σύμφωνα με το νόμο, ένα κράτος – μέλος μπορεί να απαγορέψει τους γενετικά τροποποιημένους καρπούς εν μέλη ή συνολικά στην επικράτειά του. Αλλά ο νόμος έχει δεχτεί δριμεία κριτική καθώς δεν παρέχει κάποια στέρεα επιχειρήματα για τέτοιες διακρίσεις.

Οι μελισσοκόμοι πιέζουν τον Υπουργό Γεωργίας, Christian Schmidt να απαγορεύσει την καλλιέργεια των GMO σε όλη τη χώρα κι εκείνος απαντά πως πρέπει κάθε κράτος να αποφασίσει ξεχωριστά.

Οι μελισσοκόμοι θεωρούν ότι η κατά τόπους προσέγγιση δεν μπορεί να λειτουργήσει, καθώς οι μέλισσες πετούν σε απόσταση μέχρι και 8 χιλιομέτρων για να αναζητήσουν τροφή, που σημαίνει ότι η γειτνίαση με ζώνες καλλιέργειας τροποποιημένων καρπών εντός της χώρας είναι περιβαλλοντικά και γεωργικά απαράδεκτες. “Οι μέλισσες δεν αναγνωρίζουν σύνορα” προσθέτουν οι μελισσοκόμοι.

Στην μάχη κατά των GMO προστέθηκε κι άλλος σύμμαχος, ο διάσημος τραγουδιστής Neil Young ο οποίος τραγουδάει για τα “Χρόνια της Monsanto”.

To πιο πρόσφατο άλμπουμ που κυκλοφόρησε με τίτλο “The Monsanto Years” αφορά την εταιρεία αυτή και καταγγέλλει τον “μύθο της προόδου”. Ο Young επίσης έχει προβεί σε δημόσιες δηλώσεις καταγγέλλοντας εκβιασμό και χειραγώγηση της δημοκρατίας από Διεθνείς οργανισμούς, προειδοποιώντας: “Αυτοί οι Οργανισμοί δημιουργήθηκαν αρχικά για να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αλλά αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας, θα μας καταστρέψουν”.

“Επιλέγω να πως την Αλήθεια για αυτή την Οικονομική Δύναμη”, γράφει. “Υποστηρίζω όσους αποκαλύπτουν τέτοια θέματα και όσους μάχονται για τα δικαιώματά τους όπως το Δικαίωμα στην Επιλογή. Αλλά το δικαίωμα αυτό δεν έχει νόημα χωρίς γνώση. Γι’ αυτό είναι κρίσιμης σημασίας να εμπλακούμε όλοι και να ενημερωθούμε.

Γι’ αυτό είναι κρίσιμη η σήμανση των Γενετικά Τροποποιημένων Τροφών. Οι μητέρες πρέπει να ξέρουν τι τροφές δίνουν στα παιδιά τους. Χρειάζονται ελευθερία για να κάνουν επιλογές βασισμένες στη γνώση. Όταν οι άνθρωποι ψηφίζουν υπέρ της σήμανσης, όπως έγινε στο Βερμόντ, χρειάζονται την υποστήριξή μας καθώς μάχονται ενάντια σε μεγάλα συμφέροντα που επιχειρούν να ανατρέψουν νόμους ψηφισμένους και εγκεκριμένους με δημοκρατικές διαδικασίες”.

Περισσότερες πληροφορίες: Wake Up World