Ο χορός της μέλισσας

Ο νομπελίστας επιστήμονας Καρλ φον Φρίς αφιέρωσε τη ζωή του στην μελέτη των μελισσών. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια των παρατηρήσεών του αφορούν τον ιδιαίτερο χορό με τον οποίο οι μέλισσες επικοινωνούν μεταξύ τους την τοποθεσία μιας νέας πηγής γύρης.

Πώς ακριβώς διαδίδεται μεταξύ των μελισσών η πληροφορία για νέες τοποθεσίες πλούσιες σε τροφή; Ο αυστριακός βιολόγος Karl Von Frisch το ανακάλυψε με ένα πείραμα. Συνδυάζοντας την κατεύθυνση του ηλίου με την ροή της βαρύτητας, οι μέλισσες μπορούν να περιγράψουν χορεύοντας που ακριβώς βρίσκεται η τροφή ακόμη κι αν είναι πολύ μακριά.

Ο χορός της μέλισσας περιγράφει με λεπτομέρεια το σχέδιο του περίφημου πειράματος του Von Frisch και εξηγεί με ακρίβεια τη γραμματική της χορευτικής γλώσσας των μελισσών με υψηλής ποιότητας εικονογραφήσεις.

Το βίντεο είναι ένα ντοκιματέρ, που αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες του Τεχνολογικού Κολεγίου Υπολογιστών της Τζώρτζια για την καλύτερη κατανόηση των σύνθετων συμπεριφορών που παρατηρούνται σε κοινωνίες εντόμων. Ο στόχος είναι να αξιοποιήσουν σύγχρονες οπτικές τεχνικές για να επιταχύνουν την έρευνα των βιολόγων γύρω από τη συμπεριφορά των ζώων. Αυτή η έρευνα με τη σειρά της θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το σχεδιασμό καλύτερων συστημάτων αυτόνομων ρομπότ.