Οι 21 πρώτες ημέρες μιας μέλισσας σε 60′

Ένα video μακράς έκθεσης (time-lapse) παρουσιάζει σε 60 δευτερόλεπτα τις 21 ημέρες που χρειάζονται για να γεννηθεί μια μέλισσα. Πρόκειται για ένα μοναδικό έργο που για πρώτη φορά αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές από όσα διαδραματίζονται στα σκοτεινά, σφραγισμένα κελιά μιας κυψέλης. Πίσω από αυτή την εντυπωσιακή καταγραφή βρίσκεται ο Anand Varma και το National Geographic που του ζήτησε να κάνει ένα θέμα για τις μέλισσες, αναμένοντας μια διαφορετική προσέγγιση στο πιο πολυφωτογραφημένο έντομο του κόσμου.

Ο βιολόγος που έγινε φωτογράφος στην προσπάθειά του να καταγράψει τις παρατηρήσεις του, αποφάσισε να γίνει ο ίδιος μελισσοκόμος για να μπορέσει να εντρυφήσει στη ζωή της μέλισσας.

“Η δυνατότητα να τις παρακολουθώ μέσα στην κυψέλη, μου επέτρεψε να παρατηρώ αυτά για του οποία είχα διαβάσει ή ακούσει. (…) Επρόκειτο για πραγματικό προνόμιο που δεν θα είχα απολαύσει αν απλώς έμπαινα στο εργαστήριο ή διάβαζα βιβλία και εργασίες. Ενθουσιάστηκα με τις μέλισσες, ακριβώς επειδή μου δόθηκε η ευκαιρία να τις παρακολουθήσω στην καθημερινότητά τους”.

Για να πετύχει τη στενή παρακολούθηση από κοντά, ο Varma έκανε κάποιες τροποποιήσεις στην κυψέλη και στο εργαστήριό του. Κατ’ αρχάς πήρε δύο τελάρα με κυψέλες και τις έβαλε σε ειδικές θήκες παρατήρησης από κρύσταλλο. Έπειτα, άνοιξε μια τρύπα στο παράθυρό του για να διευκολύνει τις μέλισσες να μπαινοβγαίνουν ελεύθερα.

Έτσι το εργαστήριό του, έγινε μια κυψέλη μέσα στην κυψέλη, όπου “μπορούσα να πειραματιστώ με διαφορετικές τεχνικές φωτισμού για να βρω τρόπους να τραβήξω ενδιαφέρουσες φωτογραφίες”, εξηγεί κι έπειτα χρησιμοποίησε τις τεχνικές αυτές για να φωτογραφήσει και να κινηματογραφήσει τις μέλισσες.

Ωστόσο, έστω κι έτσι, ο Varma συνειδητοποίησε ότι υπήρχε κάτι ακόμη που δεν μπορούσε να δει -την πλήρη ανάπτυξη ενός αυγού σε μέλισσα. Μόλις η βασίλισσα γεννήσει ένα αυγό σε κάθε κελί της κυψέλης, οι εργάτριες μέλισσες το τρέφουν για μερικές ημέρες μέχρι να εκκολαφτεί σε νύμφη. Η νύμφη συνεχίζει να τρέφεται και να αναπτύσσεται μέχρι τη 10η ημέρα. Τότε οι εργάτριες σφραγίζουν το κελί και 11 ημέρες αργότερα εμφανίζεται μια μέλισσα!

Ο Varma γοητεύτηκε από αυτήν την εντυπωσιακή μεταμόρφωση κι αποφάσισε να μάθει περισσότερα.Το εργαστήριό του ήταν ήδη εξοπλισμένο με ένα εκκολαπτήριο σε μέγεθος ψυγείου που θα μπορούσε να εξασφαλίσει ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη μιας μέλισσας -συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων θερμοκρασίας και υγρασίας που αναπτύσσονται εντός ενός κλειστού κελιού. Έτσι, όταν οι εργάτριες σφράγισαν το κελί, ο Varma το άνοιξε προσεκτικά και μετέφερε τις νύμφες στο τεχνητό εκκολαπτήριο όπου μπορούσε να τις παρακολουθεί μέσω μιας κάμερας. “Δεν μπορούσα να φωτογραφίσω την εξέλιξη της μέλισσας σε όλο το διάστημα των 21 ημερών, κι έτσι το έσπασα σε μικρότερες περιόδους και προσπάθησα να καταγράψω κάθε μεταμόρφωση”

Όπως σε κάθε πείραμα, υπήρχαν προκλήσεις. Στις πρώτες προσπάθειες τα επίπεδα υγρασίας δεν ήταν σωστά. Κι έπειτα το πρώτο βίντεο που τράβηξε αποκάλυψε μια μόλυνση από ένα είδος παρασίτου -είχαμε μόνο φωτογραφίες των παρασίτων που έτρωγαν τις προνύμφες. .

Η επιμονή του απέδωσε: Έπειτα από δεκάδες προσπάθειες για έξι περίπου μήνες, ο Varma είχε πια αρκετό υλικό για να φτιάξει ένα video μακράς έκθεσης (time-lapse video, που φτιάχνεται με φωτογραφίες του ίδιους θέματος σε έχουν ληφθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα).

O Varma μετά το τέλος του project είπε ότι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της δουλειάς του ήταν η γνωριμία του με τις μέλισσες: “Μπορούσα να δω τη βασίλισσα να περιφέρεται και να γεννάει αυγά. Έβλεπε στις μέλισσες να έρχονται να κάνουν τον χορό τους για να δείξουν στις άλλες μέλισσες πού βρίσκεται η τροφή. Εκτυλίσσονται όλων των ειδών τα δράματα μέσα στην κυψέλη, που δεν είχα ποτέ φανταστεί”

*****

Οι φωτογραφίες με τις μέλισσες του Anand Varma δημοσιεύονται στο τεύχος Μαΐου του National Geographic.

Το μακράς έκθεσης video από τις 21 πρώτες ημέρες στη ζωή της μέλισσας παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των TED talks.

 

Πηγή: National Geographic