Οι μέλισσες κάνουν check in στα μεγαλύτερα ξενοδοχεία

Τι πρέπει να έχει ένα καλό luxury hotel πόλης; Μέχρι πρόσφατα για να δικαιολογήσει τα 5 αστέρια του, ένα πολυτελές ξενοδοχείο χρειαζόταν πολυτελή δωμάτια με όλες τις ανέσεις, 24ωρο service, έναν καλό concierge, πισίνα, ίσως κάποιο SPA, Jacuzzi, γυμναστήριο και ένα εξαιρετικό εστιατόριο. Πλέον, χρειάζεται και μερικές κυψέλες για busy μελισσοκόμους!

Η μελισσοκομία στα resorts προορισμών όπως η Καλιφόρνια (Carmel Valley Ranch) ή η Γιούτα (Montage Deer Valley Resort) δεν είναι κάτι νέο, αλλά πλέον αρκετά urban hotels αρχίζουν να υποκύπτουν στη γοητεία της.

Τα Fairmont Hotels ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα μελισσοκομίας το 2008, όταν συνειδητοποίησαν ότι μπορούσαν να συμβάλουν στην προσπάθεια αναχαίτισης της κατάρρευσης αποικιών μελισσών που εξαπλώνεται στον πλανήτη και απειλεί να εξαφανίσει τις μέλισσες. Ξεκίνησαν λοιπόν να τοποθετούν κυψέλες στις ταράτσες των ξενοδοχείων της αλυσίδας. Έτσι, όχι μόνο βοηθούν στη διάσωση των μελισσών, αλλά και να παράγουν το δικό τους μέλι για να προμηθεύουν τα εστιατόρια, τα μπαρ, ακόμη και τα SPA τους. Η ιδέα αποδείχτηκε εξαιρετική και το πρόγραμμα εφαρμόστηκε και στα 20 ξενοδοχεία της αλυσίδας Fairmont σε όλο τον κόσμο -Σιάτλ, Τορόντο, Πεκίνο, Κένια και αλλού.

Τώρα, κι άλλα ξενοδοχεία γοητεύονται από την ιδέα, με αποτέλεσμα να ξεφυτρώνουν κυψέλες στα πιο απίθανα μέρη, όπως το φημισμένο Waldorf Astoria στης Νέας Υόρκης (ήδη από το 2010 με την άρση της απαγόρευσης διατήρησης κυψελών εντός της πόλης). Οι μέλισσες εκμεταλλεύονται το Central Park στο έπακρο όπως φαίνεται από την παραγωγικότητά τους που απέφερε μόνο για το 2012 περίπου 55 κιλά μέλι!

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού τα νέα είναι εξίσου εντυπωσιακά: Παρότι το Λονδρέζικο ξενοδοχείο St. Ermin είναι σχετικά “μικρό” με 331 δωμάτια, διαθέτει μια αποικία 300.000 μελισσών, που πληρώνουν τη διαμονή τους με …μέλι. Το μέλι αυτό αξιοποιείται στο περίφημο Afternoon Tea του ξενοδοχείου, το οποίο προβλέπει κέικ αλλά και brownies με μέλι και κηρήθρα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο το ξενοδοχείο W Taipei απέκτησε επίσης τις πρώτες του έξι κυψέλες. Και εδώ, οι επισκέπτες του ξενοδοχείου γεύονται τους καρμούς της ευδόκιμης συνύπαρξης με τις μέλισσες πολλαπλώς: σε δημιουργίες του chef όπως το cheesecake με μέλι ή στο μπαρ απολαμβάνοντας το bees’ knees cocktail. Μέρος του μελιού προσφέρεται ως δωρεά σε τοπική οργάνωση αλληλεγγύης.

Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στο InterContinental στην Times Square που φιλοξενεί χιλιάδες μέλισσες στην ταράτσα του, ή το Mandarin Oriental στο Παρίσι -όπου οι καλοί πελάτες μπορεί να φύγουν με ένα βάζο μέλι δώρο από της μέλισσες που ζουν στην ταράτσα του ξενοδοχείου εδώ και τρία χρόνια. Καμιά φορά επισκέπτονται και την όπερα στο εντυπωσιακό Palais Garnier.

Γνωρίζετε αν κάποιο ξενοδοχείο στην Ελλάδα φιλοξενεί μέλισσες;

Πηγή: Travel & Leisure