Όταν η μέλισσα ερωτεύτηκε το θυμάρι

Ξεφυλλίζοντας το εξαιρετικό βιβλίο δύο διακεκριμένων διαιτολόγων, του Κωνσταντίνου Ξένου και της Αστερίας Σταματάκη με τίτλο “Γνωρίζοντας τα ελληνικά super foods”* φτάσαμε στο κεφάλαιο μέλι. Εκεί περιέχονται ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την πολύτιμη αυτή τροφή, τις κατηγορίες μελιού που υπάρχουν στη φύση και τη σύστασή του. Σταθήκαμε στην ενότητα όπου παρατίθενται σημαντικές πληροφορίες για την σπουδαιότητα του ελληνικού θυμαρίσιου μελιού, το οποίο όπως αναφέρουν οι συγγραφείς θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για να ενταχθεί στα ΠΟΠ (προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).

Διαβάσαμε μεταξύ άλλων πως το θυμαρίσιο μέλι αντιστοιχεί στο 10% της ελληνικής παραγωγής μελιού -σημειωτέον πως βάσει της τρέχουσας νομοθεσίας, για να ονομάζεται ένα μέλι θυμαρίσιο πρέπει να περιέχει περισσότερο από 18% γυρεόκοκκους θυμαριού σε σύνολο το πολύ 90.000 ανά 10 γρ. μελιού.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι στο μέλι της FoodsCross με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα γυρεόκοκκων το ποσοστό αυτό ξεπερνά ακόμη και το 80%!

Γιατί όμως είναι τόσο πολύτιμο το θυμαρίσιο μέλι; Οι συγγραφείς του “Γνωρίζοντας τα ελληνικά superfoods” έχουν συγκεντρώσει επιστημονικά στοιχεία που τεκμηριώνουν την αξία του θυμαρίσιου μελιού και στη συνέχεια παρατίθεται αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα:

Το θυμαρίσιο μέλι (όλα τα δείγματα που ελέγχθηκαν) σύμφωνα με αναλύσεις της καθηγήτριας της Φαρμακευτικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννας Χήνου και των συνεργατών, παρουσιάζει σημαντική αντιμικροβιακή δράση έναντι Gram+ και Gram- βακτηρίων. καθώς και μυκήτων (C. albicans. C tropicalis, C. glabrata).

Η ίδια ερευνητική ομάδα έδειξε επίσης πως το θυμαρίσιο μέλι (όλα τα δείγματα που ελέγχθηκαν) ελαττώνει δραστικά τη βιωσιμότητα των κυττάρων καρκίνου του ενδομητρίου, ενώ εμφανίζει και χημειοπροστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του μαστού και του προστάτη (Food Chemistry 116 [3], pp 702-708 2009).

Η υψηλή συγκέντρωση σε σάκχαρα, το όξινο ΡΗ και μερικά οργανικά οξέα και φλαβονοειδή φαίνεται να αποτελούν λόγους στους οποίους οφείλονται οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού.

Το «χεράκι» του σε αυτές τις Ιδιότητες φαίνεται να βάζει δραστικά και το οξυζενέ, μία ακόμη ουσία με έντονη αντιβακτηριακή επίδραση. Ναι, σωστά διαβάζετε, το μέλι εμπεριέχει μικροποσά οξυζενέ (Η2Ο2), ευθέως ανάλογα με το είδος του και με το μέλι βαμβακιού να κρατά τα σκήπτρα. Το Η2Ο2 παράγεται κατά τη μετατροπή της γλυκόζης σε γλυκονικό οξύ με τη βοήθεια του ενζύμου οξειδάση της γλυκόζης. Μέλι που έχει συλλεχθεί από υψηλότερο υψόμετρο έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε Η2Ο2. Σημειωτέον πως η αποθήκευση του μελιού σε γυάλινα δοχεία συνεπάγεται συνήθως και μικρότερη συγκέντρωση αυτής της αντιβακτηριακής ουσίας (φαίνεται να παίζει ρόλο η επίδραση του φωτός).

Η περιεκτικότητα του θυμαρίσιου μελιού σε προλίνη, ένα από τα βασικά αμινοξέα στη δομή του κολλαγόνου, είναι η υψηλότερη σε σχέση με τα άλλα είδη μελιών με το μέσο όρο να κυμαίνεται στα 790 mg/κιλό.

Το θυμαρίσιο μέλι όμως έχει και αξιοσημείωτη αντιοξειδωτική δράση.

Μελέτη των Σάρδαλου και συνεργατών από το εργαστήρι Γεωργικής Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ανέδειξε τη σημαντική αντιοξειδωτική δράση του θυμαρίσιου μελιού, κατατάσσοντάς το δεύτερο μετά από αυτό της ελάτης.

Άλλες αναλύσεις των Δήμου Τανανάκη και συνεργατών από το ΑΠΘ έδειξαν πως το θυμαρίσιο μέλι Ρόδου έχει μέση τιμή αντιοξειδωτικής δράσης 777 μΜ/25 mg μελιού, τιμή πολύ υψηλότερη από τα πευκόμελα της ίδιας επικράτειας. αλλά ακόμα και από το θυμαρίσιο μέλι Κρήτης.

Την ίδια στιγμή, Σλοβάκοι ερευνητές ανέδειξαν το θυμαρίσιο μέλι Ρόδου στην πρώτη θέση δραστικότητας έναντι των ελεύθερων ριζών σε σύγκριση με 10 μέλια προερχόμενα από διάφορες περιοχές της Σλοβακίας (J Environ Sci Health Β. 2011΄46[1]:92-6).

Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του μελιού, και ιδιαίτερα του θυμαρίσιου, τόσο ισχυρότερη είναι η αντιοξειδωτική του δύναμη.

Αξίζει να αναφερθεί πως σε σχέση με άλλες φυσικές τροφές (όπως ρόδι, τσάι, κακάο κ.ά.) το μέλι δεν μπορεί να θεωρηθεί ηγέτης της αντιοξείδωσης, όμως σίγουρα συνεισφέρει και αυτό με τη σειρά του στην ολική αντιοξειδωτική «φόρτιση» του οργανισμού μας, τη στιγμή που η βασική ανταγωνίστριά του, η ζάχαρη, έχει ακριβώς την αντίθετη δράση (υπό προϋποθέσεις επιτείνει την παραγωγή ελεύθερων ριζών στον οργανισμό).


Bonus recipe: ένα σπιτικό φάρμακο για τον πονόλαιμο

Αναμείξτε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι με μία κουταλιά της σούπας χυμό από μοσχολέμονο (lime), προσθέστε μια ιδέα φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (θα βοηθήσει στην καλύτερη αιμάτωση του φάρυγγα) και καταπιείτε σιγά-σιγά το παρασκεύασμα χωρίς νερό. Επαναλάβετε 2-3 φορές.

(Medicinal and cosmetic uses of Bee’s Honey – Areview, Ayu, 2012 Apr; 33[2]:178-82)

 

Πηγή: “Γνωρίζοντας τα ελληνικά super foods” των Κωνσταντίνου Ξένου και Αστερίας Σταματάκη (Εκδόσεις Διόπτρα)