Μαθαίνοντας από τις μέλισσες για την Ημέρα της Γης

Υπάρχει μια γελοιογραφία που δείχνει τη γη να κρατιέται χέρι χέρι με έναν άνθρωπο που συμβολίζει το ανθρώπινο είδος. Η γη φοράει ένα T-shirt που γράφει “Είμαι με τον χαζό” με ένα βελάκι που δείχνει το ανθρώπινο είδος. Είναι γεγονός, ότι δεν φερόμαστε ιδιαίτερα έξυπνα στον πλανήτη. Στο σημείο αυτό θα ήταν χρήσιμο να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της σοφής μέλισσας, η οποία συλλέγει τη γύρη και γονιμοποιεί τα άνθη χωρίς να καταστρέφει ή να επιβαρύνει το περιβάλλον της στο ελάχιστο -αυτό ήταν και το νόημα σχετικού μηνύματος που διέδωσε με αφορμή την Ημέρα της Γης η φωτογράφος Claire Bangser.

Το μήνυμα είναι “διδασκόμαστε από τις μέλισσες” με το επιχείρημα πως ενώ μερικά ζώα και οι άνθρωποι καταστρέφουν το μέρος από όπου αντλούν εισόδημα ή τροφή, η μέλισσα ποτέ δεν το κάνει αυτό. Για παράδειγμα, όταν ο άνθρωπος χρειάζεται ξύλα για θέρμανση, κόβει δέντρα. Αντιθέτως, οι μέλισσες μόνο συλλέγουν γύρη και ποτέ δεν καταστρέφουν τα άνθη.

H Claire συνεργάζεται με την Catherine Jafee που ειδικεύεται στην διατροφική ανθρωπολογία (food anthropologist) και μελετά την πλούσια κουλτούρα που περιβάλλει την αρχαία συνήθεια της μελισσοκομίας στην Τουρκία με την υποστήριξη του National Geographic. Αυτή η δουλειά, λένε, μπορεί να είναι σκληρή αλλά η ανταμοιβή γλυκιά…

Διπλά γλυκιά θα είναι και η ανταμοιβή της ανθρωπότητας για την προστασία της μέλισσας που απειλείται. Από τα τέλη του 1990, οι μελισσοκόμοι, κυρίως στην Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική είχαν διαπιστώσει ότι οι πληθυσμοί των μελιφόρων μελισσών (εκείνων δηλαδή που κατοικούν σε κυψέλες και παράγουν μέλι) μειώνονταν με ασυνήθιστα γρήγορους ρυθμούς. Οι μέλισσες όμως είναι απαραίτητες για την παραγωγή της τροφής μας διότι μαζί με τις άγριες μέλισσες και τις πεταλούδες επικονιάζουν τα φυτά. Πάνω από το 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τα έντομα-επικονιαστές. Από τα 100 είδη καλλιεργειών, τα οποία παράγουν το 90% της παγκόσμιας τροφής, 71 επικονιάζονται από τις μέλισσες. Χωρίς αυτά εκατομμύρια άνθρωποι και ζώα θα υπέφεραν από στέρηση τροφής. Στην Ευρώπη μόνο, πάνω από 4.000 είδη λαχανικών μεγαλώνουν χάρη στις άοκνες εργατικές μέλισσες.

Φαντάζεστε το καλοκαίρι χωρίς καρπούζι, πεπόνι, αγγουράκια, κολοκυθάκια και μελιτζάνες; Αν όχι, καιρός είναι να ασχοληθούμε σοβαρά με το να κρατήσουμε τον πλανήτη φιλόξενο για κάθε μορφή ζωής. Αυτό ακριβώς είναι το νόημα της Ημέρας της Γης που γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο με πρωτοβουλία του ΟΗΕ κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου:

“Η Διεθνής Ημέρα της Μητέρας Γης προωθεί μια θεώρηση της γης ως οντότητας που υποστηρίζει όλα τα έμβια όντα της φύσης. Τιμά τη Γη ως σύνολο και τη θέση μας σε αυτή. Δεν υποκαθιστά άλλες εκδηλώσεις, όπως την Ημέρα της Γης που γιορτάζουν αρκετοί στις 22 Μαρτίου ήδη από το 1970, αλλά ο σκοπός είναι να τις ενισχύσει στη βάση των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε”

Περισσότερες πληροφορίες:

ΟΗΕ – UN

National Geographic

Σώσε τις Μέλισσες

Γιατί χρειαζόμαστε τις μέλισσες – Δρ. Φανή Χατζήνα

Σύνδρομο Διαταραχής Κατάρρευσης Αποικίας