Επικίνδυνο το μέλι και από Αυστραλία

Στην περίπτωση του μελιού, το ξένο δεν είναι πιο γλυκό, ενίοτε δε, είναι και πολύ επικίνδυνο. Μια χώρα “υπεράνω πάσης υποψίας”, όπως η Αυστραλία, βρέθηκε εν μέσω νέου διατροφικού σκανδάλου: Σύμφωνα με διεθνείς ερευνητές το μέλι της είναι το πιο μολυσμένο στον κόσμο με φυσικά δηλητήρια που συνδέονται με χρόνια νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Ο λόγος είναι πως ενώ ο Κώδικας Τροφίμων της χώρας απαγορεύει τη χρήση δηλητηριωδών φυτών, επιτρέπει τη διάθεση μελιού που προέρχεται από απαγορευμένα φυτά, εφόσον αναμιγνύεται με άλλα μέλια για να το αραιώσει, διατηρώντας τα επικίνδυνα συστατικά στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.

Τον Οκτώβριο, Γερμανοί ερευνητές του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Εκτίμησης Κινδύνου βρήκε ότι ακόμη και χαμηλού επιπέδου έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες που υπάρχουν στο μέλι της Αυστραλίας (αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνη) μπορεί να προκαλέσει γενετικές αλλοιώσεις που συνδέονται με χρόνιες ασθένειες των πνευμόνων, λευχαιμία, καρκίνο του στήθους, μεταξύ άλλων.

Ο Dr. John Edgar, ειδικευμένος Αυστραλός γιατρός των Ηνωμένων Εθνών σε αυτό το θέμα, δήλωσε στο Fairfax Media πως “η διατροφική έκθεση σε αυτές τις τοξικές ουσίες είναι πιθανό να προκαλέσει καρκίνο: “Η μείωση της μόλυνσης σε τροφές όπως το μέλι, το τσάι, οι σαλάτες, το αλεύρι, γαλακτοκομικά και φυτικά προϊόντα μπορεί να συμβάλει σε σημαντική μείωση των κρουσμάτων καρκίνου παγκοσμίως”.

Σε άρθρο του στην Ιατρική Επιθεώρηση της Αυστραλίας (Australian Medical Journal) πέρσι, ο Dr. Edgar απεύθυνε έκκληση για καλύτερο έλεγχο των τοξικών ουσιών, ενώ κάλεσε τους καταναλωτές να ενημερώνονται όταν αγοράζουν τρόφιμα.

Στη χώρα το επίπεδο της ασφαλούς κατανάλωσης των επίμαχων ουσιών είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι στην Ευρώπη, όπου υπάρχει έντονη ανησυχία για πιθανώς καρκινογόνες τροφές.

Το όριο κατανάλωσης στην Ευρώπη δεν ξεπερνά τα 0.007 micrograms ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, ενώ στην Αυστραλία το αντίστοιχο όριο είναι 1 microgram.

Η προσέγγιση των Αυστραλών δεν συνάδει με αυτή των υγειονομικών αρχών του υπόλοιπου κόσμου, όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων ή η Επιτροπή Τοξικολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου και το Γερμανικό Ινστιτούτο Εκτίμησης Κινδύνου που έχουν δημοσιεύσει οδηγίες εναντίον της αραίωσης μολυσμένων τροφών. Το τελευταίο μάλιστα, κατηγόρησε την προσέγγιση των Αυστραλών ως “αντιπαραγωγική”.

Το αποτέλεσμα είναι ότι σχεδόν όλο το μέλι Αυστραλίας είναι μολυσμένο σύμφωνα με Ιρλανδούς ερευνητές, οι οποίοι ανάλυσαν το επίπεδο της αλκαλοειδούς πυρρολιζιδίνης στο μέλι της χώρας αυτής που διατίθεται στα σούπερ μάρκετ της Ευρώπης.

Ποικιλίες όπως το οργανικό μέλι, το μέλι ανθέων, και το μέλι τροπικό δάσος παρουσίασαν την υψηλότερη συγκέντρωση αλκαλοειδούς πυρρολιζιδίνης, σύμφωνα με τους ερευνητές διαφόρων επιστημονικών οργανισμών όπως η Αρχή Ιρλανδικής Γεωργίας και Ανάπτυξης Τροφίμων.

Η έκθεση κυκλοφορεί καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταρτίζει κώδικα ορθής πρακτικής με σκοπό τη μείωση της μόλυνσης αυτού του είδους σε τροφές και κτηνοτροφές.

Ο ΠΟΥ έχει ήδη χαρακτηρίσει την αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνη, που βρέθηκε σε υψηλά επίπεδα σε ροφήματα βοτάνων και κάποια φυτικά φαρμακευτικά σκευάσματα ως σοβαρή απειλή για την υγεία του ανθρώπου.

Η Ένωση Μελισσοκόμων της Αυστραλίας δήλωσε ότι η Ιρλανδική έκθεση έχει υπερβάλει την πιθανότητα τοξικότητας, υποθέτοντας ότι γίνεται μεγαλύτερη κατανάλωση μελιού από άτομα μικρότερου σωματικού βάρους από το μέσο όρο που ισχύει στην Αυστραλία. Πρόσθεσε δε ότι η ποσότητα του μελιού που παράγεται από μέλισσες που τρυγούν τα απαγορευμένα φυτά, έχει μειωθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία χάρη σε μοντέρνες τεχνικές που εφαρμόζονται από τους μελισσοκόμους της χώρας.

Παρότι οι Αυστραλοί επιλέγουν να ζουν επικινδύνως, οι Ευρωπαίοι μάλλον τείνουν να ενημερώνονται και να λειτουργούν ως γνήσιοι σταυροφόροι σωστής διατροφής. Κι εμείς ως άλλοι foodscrusaders προτείνουμε μέλι θυμαρίσιο ελληνικό και μάλιστα χωρίς αναμίξεις σε αμφιβόλου ποιότητας αξίας χαρμάνια, με τη θρεπτική αξία που υπόσχεται η υψηλότατη περιεκτικότητα σε γυρεόκοκκους θυμαριού. Εσείς τι μέλι θα προτιμήσετε;