10 λόγοι για να κόψετε τα αναψυκτικά

Υπάρχει ένας αλάνθαστος κανόνας υγιεινής διατροφής: ό,τι είναι φυσικό είναι ασφαλές. Τι γίνεται όμως με τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά που έχουν μπει στην καθημερινή διατροφή μας; Τα αναψυκτικά ακόμη και το ανθρακούχο νερό παρά την έντονη αμφισβήτησή τους παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλή. Υπάρχουν όμως πολύ σοβαροί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να περικοπεί δραστικά η κατανάλωσή τους. Στη συνέχεια αναφέρονται οι δέκα σπουδαιότεροι:

1. Διαβήτης

Η κατανάλωση αναψυκτικών προκαλεί αξιοσημείωτη αύξηση στο ζάχαρο μέσα σε μόλις 20 λεπτά. Όταν το φορτίο ζάχαρης αυτό λαμβάνεται αρκετές φορές μέσα σε μία ημέρα, το πάγκρεας που παράγει ινσουλίνη εξαντλείται. Με τον καιρό, προκαλείται μείωση στην παραγωγή ινσουλίνης με αποτέλεσμα την εμφάνιση διαβήτη.

2. Πρόωρη γήρανση

Όσοι πίνουν περίπου δύο αναψυκτικά τύπου cola με ζάχαρη μπορεί να γερνούν πιο γρήγορα από όσους δεν πίνουν καθόλου αναψυκτικά, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές. Την περασμένη χρονιά, έρευνα που διενήργησε το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια βρήκε ότι όσοι καταναλώνουν αναψυκτικά παρουσιάζουν αλλοιώσεις στο DNA τους που έχουν ως συνέπεια τα κύτταρά τους να είναι 4.6 φορές πιο γηρασμένα -λόγω μίας αλλοίωσης που επηρεάζει την επιδιόρθωση και αναγέννηση των κυττάρων που σχετίζεται με την διαδικασία γήρανσης.

3. Αυξάνουν την επιθυμία για γλυκό

Η κατανάλωση μόνο δύο αναψυκτικών με ζάχαρη και ανθρακικό ημερησίως είναι αρκετή για να αλλάξει την αντίληψη του γλυκού και να κάνει κάποιον να το αποζητά ακόμη πιο έντονα. Επειδή η γλυκύτητα συνδέεται με το σύστημα ανταμοιβής, μπορεί να αυξηθεί η συχνότητα χρήσης της ζάχαρης. Επίσης, το ανθρακικό συμβάλλει στην ίδια κατεύθυνση. Το ανθρακικό ενισχύει τις αντιδράσεις μας σε άλλες γεύσεις, όπως η ζάχαρη. Αν και η ζάχαρη μπορεί να αυξήσει την επιθυμία για γλυκό, η οξύτητα του ανθρακικού κάνει την ικανοποίηση από την γεύση ακόμη πιο δυνατή. Αυτό θα μπορούσε να εξηγεί γιατί οι καταναλωτές προτιμούν το ανθρακούχο νερό από το απλό.

4. Αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού

Οι γυναίκες που καταναλώνουν πάνω από τρία αναψυκτικά με ζάχαρη την εβδομάδα, μπορεί κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του μαστού. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Laval στο Κεμπέκ βρήκαν ότι όσο περισσότερα αναψυκτικά κατανάλωναν οι γυναίκες τόσο μεγαλύτερη ήταν η πυκνότητα των ιστών του μαστού -κάτι που αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνου του μαστού.

5. Οστεοπόρωση

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αναψυκτικών τύπου cola μπορεί να επηρεάζει τα οστά, κι αυτό λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φωσφορικό οξύ, που προστίθεται σε ποτά τύπου κόλα ως βελτιωτικό γεύσης. Οι γυναίκες που έπιναν καθημερινά cola είχαν χαμηλότερη οστική πυκνότητα από εκείνες που έπιναν μόνο μία φορά την εβδομάδα. Ο οργανισμός από τη φύση του προσπαθεί να διατηρεί σε ισορροπία τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου -κι έτσι όταν υπάρχει πλεόνασμα φωσφόρου, εκκρίνεται ασβέστιο από τα οστά για να αποκατασταθεί η ισορροπία.

6. Προκαλούν φουσκώματα

Κάθε φορά που πίνουμε κάποιο ανθρακούχο ποτό, το ανθρακικό γεμίζει το στομάχι με αέρα, δημιουργώντας πίεση που ωθεί τον αέρα πίσω στον οισοφάγο με αποτέλεσμα το ρέψιμο. Αν κάποιος υποφέρει από φουσκώματα, τα επιπλέον αέρια θα χειροτερέψουν την κατάσταση. Τα αναψυκτικά επίσης μπορούν να επιδεινώσουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μια διαταραχή που συνδέεται με προβλήματα του πεπτικού.

7. Βλάπτουν τα δόντια

Η ζάχαρη σε συνδυασμό με τα βακτήρια στην πλάκα παράγει βλαβερά οξέα που μπορούν να προκαλέσουν φθορά -οπότε ακόμη και οι χυμοί φρούτων με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη συνιστούν σοβαρή απειλή για τη στοματική υγιεινή. Ωστόσο τα αναψυκτικά με ανθρακικό είναι 10 φορές πιο βλαβερά ακόμη κι αν περιέχουν ανάλογη ποσότητα ζάχαρης με τους χυμούς. Υπεύθυνο για αυτό θεωρείται το κιτρικό οξύ που προστίθεται στα αναψυκτικά για να αποκτήσουν πιο έντονη γεύση. Ακόμη και τα διαιτητικά (light) αναψυκτικά, παρά το ότι δεν περιέχουν ζάχαρη, είναι βλαβερά για τα δόντια. Επίσης το ανθρακούχο νερό θα πρέπει να αποφεύγεται λόγω της ύπαρξης του ανθρακικού οξέως που διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών.

8. Ευθύνεται για το λίπος στο συκώτι

H λιπώδης διήθηση του ήπατος είναι μια ασθένεια που συνδέεται με την κατανάλωση αναψυκτικών. Όσοι καταναλώνουν δύο κουτάκια αναψυκτικού την ημέρα έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτή την ασθένεια -που είναι πρόδρομος της κίρρωσης του ήπατος και του καρκίνου του ήπατος. Τα ποτά που έχουν υψηλά επίπεδα φρουκτώζης απορροφούνται αμέσως από το συκώτι και μετατρέπονται σε λίπος.

9. Μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα

Τα αναψυκτικά αυξάνουν το σωματικό βάρος, προκαλούν αντίσταση στην ινσουλίνη και 35% μείωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων, ενώ στις γυναίκες η αντίσταση στην ινσουλίνη και η παχυσαρκία είναι τώρα παράγοντας πρόκλησης πολυκυστικών ωοθηκών με συνέπεια επίσης την υπογονιμότητα.

10. Ευθύνονται για εμφάνιση πρόωρης εφηβείας

H κατανάλωση ενός αναψυκτικού με ζάχαρη ημερησίως συνδέεται με την πρόωρη περίοδο. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε με δείγμα 6.000 κορίτσια στην εφηβεία, οι ερευνητές του Harvard διαπίστωσαν ότι τα κορίτσια που έπιναν πάνω από 1,5 κουτάκι αναψυκτικού με ζάχαρη την ημέρα είχαν την πρώτη τους περίοδο 2.7 εβδομάδες νωρίτερα σε σχέση με τα κορίτσια που κατανάλωναν 2 αναψυκτικά την εβδομάδα ή λιγότερα. Αυτό τοποθετεί τα κορίτσια και στην ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του μαστού, καθώς η πρόωρη έκθεση σε οιστρογόνα θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση συγκεκριμένων τύπων της ασθένειας.

Έπειτα από αυτή τη σύντομη καταγραφή, είναι φανερό ότι η κατανάλωση αναψυκτικών τόσο από ανηλίκους όσο και από ενηλίκους θα πρέπει να είναι πολύ περιορισμένη. Απολαύστε φρέσκους χυμούς φρούτων με μέτρο και εξερευνήστε τα αρώματα και τις γεύσεις των βοτάνων.