Τα πέντε βότανα που ρίχνουν την πίεση

Ζούμε έντονα με πολλές δραστηριότητες στο γραφείο και στο σπίτι, με την αδρεναλίνη να ανεβαίνει αρκετές φορές στη διάρκεια μιας ημέρας. Ωστόσο, οι κακές συνήθειες που υιοθετούμε έχουν τίμημα που σύντομα θα κληθούμε να πληρώσουμε.

Η υψηλή πίεση αναπτύσσεται από το συνδυασμό διαφορετικών παραγόντων όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, λιπαρών τροφών και η απουσία σωματικής δραστηριότητας. Το οικογενειακό ιστορικό και η ηλικία επίσης επιβαρύνουν τον οργανισμό μας. Αν δεν προσέξετε, η υψηλή πίεση μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και να εξελιχθεί σε απειλή για τη ζωή (καρδιακή ανακοπή, εγκεφαλικό κ.λπ.).

Επειδή όμως η πρόληψη, είναι η καλύτερη θεραπεία και για αυτό καλό είναι πριν χρειαστεί να καταφύγετε σε φάρμακα να φροντίσετε να έχετε την πίεσή σας υπό έλεγχο με φυσικό τρόπο.Τα πέντε βότανα που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή, αρκεί να τα χρησιμοποιείτε συνεχώς:

1. Πασιφλόρα: μειώνει το άγχος και την ανησυχία -παράγοντες δηλαδή που ανεβάζουν την πίεση. Το χρησιμοποιούν ως ήπιο χαλαρωτικό όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα αϋπνίας.

2. Λεβάντα: Το μασάζ ή το μπάνιο σε αιθέριο έλαιο λεβάντας ρίχνει την πίεση κατά 50%, καθώς λειτουργεί ως αγγειοδιασταλτικό. Εναλλακτικά μπορεί να γίνει αφέψημα που έχει πρόσθετα οφέλη καθώς αντιμετωπίζει την αϋπνία και τα προβλήματα πέψης.

3. Βασιλικός: Το στρες διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην υγεία του καρδιαγγειακού και ο βασιλικός μπορεί να δράσει καταπραϋντικά στις βλάβες που προκαλεί το άγχος. Παρεμποδίζει τις βιοχημικές αλλαγές, βελτιώνει τα επίπεδα  ενέργειας και αντοχής, στηρίζει τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού και προάγει την υγεία του γαστρικού ιστού που βάλλεται σε στρεσογόνες περιόδους. Επίσης έχει ευεργετική επίδραση στην καρδιά καθώς αραιώνει το αίμα, γεγονός που ενισχύει το κυκλοφορικό. Όταν καταναλώνεται καθημερινά, μπορεί να ρίξει την πίεση και να βελτιώσει τα επίπεδα της χοληστερίνης.

4. Βαλεριάνα: Περιέχει ένα φυσικό ηρεμιστικό που χαλαρώνει τους μύες και ρίχνει την πίεση. Η καθημερινή λήψη βαλεριάνας θα συμβάλλει στη γενική αίσθηση χαλάρωσης και στην καταπολέμηση του στρες. Αυτή η διαδικασία με τη σειρά της συνεπάγεται ευεργετικά αποτελέσματα για όσους παρουσιάζουν υψηλή πίεση.

5. Ρίγανη: Η ρίγανη περιέχει καρβακρόλη -μια ουσία εξαιρετικά αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της υψηλής πίεσης. Μειώνει τους καρδιακούς παλμούς, την αρτηριακή πίεση αλλά επίσης την διαστολική και τη συστολική πίεση.Η ρίγανη είναι επίσης ικανοποιητικό υποκατάστατο του αλατιού, καθώς το νάτριο είναι από τις κύριες αιτίες που προκαλούν υψηλή πίεση -και κάθε κουταλάκι του τσαγιού αλάτι έχει πάνω από 2.300mg νάτριο! Η ρίγανη, από την άλλη πλευρά, δεν έχει καθόλου νάτριο κι έτσι δεν ανεβάζει την πίεση. Για άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στον έλεγχο της πίεσης συνιστάται η κατανάλωση λιγότερων από 1.500mg νατρίου την ημέρα.