Σημαντικότερη η τροφή ή τα συστατικά της για την υγεία;

Τι νομίζετε ότι είναι καλύτερο για την πρόληψη του καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών;

Α. Συμπληρώματα καλίου

Β. Μία μπανάνα

Εάν σκέπτεστε όπως οι φοιτητές που συμμετείχαν σε νέα μεγάλη έρευνα, τότε απαντήσατε το Α.

Η συγκεκριμένη έρευνα έγινε για να διαπιστωθεί ποια από τις δύο σχολές σκέψης είναι πιο διαδεδομένη ως προς τη σύνδεση της διατροφής και της ασθένειας. Από τη μια πλευρά έχουμε την πεποίθηση ότι θρεπτικές ουσίες όπως το κάλιο είναι πιο κρίσιμες για την πρόληψη ασθενειών. Άλλοι  υποστηρίζουν ότι οι φυσικές, μη επεξεργασμένες τροφές που περιέχουν αυτές τις θρεπτικές ουσίες είναι το κλειδί για καλύτερη υγεία.

Στην έρευνα αυτή, περίπου 110 συμμετέχοντες διαβάζουν σενάρια που περιγράφουν έναν δραστήριο, γενικά υγιή, νέο άνδρα ονόματι Στηβ, ο οποίος ζει μια συνηθισμένη μεσοαστική ζωή στην Αμερική. Η περιγραφή της δίαιτάς του είτε έδινε έμφαση σε “υγιεινά θρεπτικά συστατικά” (κάλιο, ωμέγα 3, βιταμίνη C, ασβέστιο και σίδηρο) είτε σε υγιεινές, μη επεξεργασμένες τροφές (μπανάνες, ψάρια, πορτοκάλια, γάλα, σπανάκι). Οι συμμετέχοντες έπειτα κλήθηκαν να απαντήσουν πόσο πιθανό θεωρούσαν για τον Στηβ να αντιμετωπίσει διάφορες χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή στη διάρκεια της ζωής του.

Γενικά, οι φοιτητές εκτίμησαν ότι ο Στηβ αντιμετωπίζει μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικό και διαβήτη όταν η διατροφή του ήταν εστιασμένη στα θρεπτικά συστατικά παρά στις μη επεξεργασμένες τροφές.

Παρότι το πόρισμα αυτό δεν ήταν μεγάλη έκπληξη κατά τους ερευνητές, ίσως έχει αξιοσημείωτα αρνητικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία. Αν οι περισσότεροι σκέφτονται όπως φοιτητές, τότε ίσως δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στα θρεπτικά συστατικά αντί για τις καλύτερες επιλογές τροφών για την υγεία τους.

Επιστημονικές έρευνες πλέον διαπιστώνουν ότι είναι η συνέργεια διαφορετικών συστατικών στις τροφές που συνεργάζονται και προσφέρουν την ισχυρότερη προστασία κατά χρόνιων ασθενειών. Και οι πιο πρόσφατες Διατροφικές Οδηγίες υποστηρίζουν την έμφαση όχι μόνο σε τροφές μη επεξεργασμένες αλλά και σε διατροφικές συνήθειες. Η αύξηση των φρούτων και των λαχανικών, για παράδειγμα αυξάνει και την πρόσληψη ποικιλίας ευεργετικών θρεπτικών συστατικών. Επίσης, προτείνεται να μην στηρίζεται η διατροφή στα συμπληρώματα για την θωράκιση του οργανισμού κατά του καρκίνου.

Οι εταιρείες τροφίμων και συμπληρωμάτων συχνά προωθούν την άποψη ότι τα θρεπτικά συστατικά έχουν μεγαλύτερη σημασία. Αυτή η άποψη είναι υπεραπλουστευτική και δεν λαμβάνει υπόψη τα οφέλη για την υγεία από τροφές πέρα των απομονωμένων βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων που περιέχων.

Οι τροφές προσφέρουν πολύ περισσότερα από μερικά θρεπτικά συστατικά, μεταλλικά στοιχεία ή υγιεινά φυτοχημικά. Μια μπανάνα, για παράδειγμα, περιέχει ίνες, μαγνήσιο, πλήθος βιταμινών, καροτενοειδή και φλαβονοειδή, εκτός του καλίου. Επιπλέον, έχει υπέροχη γεύση!

Τώρα είναι η ώρα να γίνει γνωστό ότι στη μεγάλη μάχη μεταξύ των συμπληρωμάτων καλίου και της μπανάνας, η μπανάνα κερδίζει!

Source: http://blog.aicr.org