Πώς να κλείσετε τραπέζι στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου

Στη λίστα των καλύτερων εστιατορίων του κόσμου, σύμφωνα με την κριτική επιτροπή που ανέδειξε για το 2016 το top 50 των εστιατορίων, περιλαμβάνονται οι πιο hot προορισμοί για τους λάτρεις του καλού φαγητού. Τι χρειάζεται όμως για να εξασφαλίσει κάποιος ένα πολυπόθητο τραπέζι σε κάποιο από τα 10 εστιατόρια που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας; Το blog Eatery έκανε τη σχετική έρευνα και ακολουθούν όσα πρέπει να ξέρετε εάν έχετε τη φιλοδοξία να απολαύσετε το εκκεντρικό μενού κάποιου από αυτά:

1) Osteria Francescana (Μοδένα, Ιταλία)
Χρόνος αναμονής: τουλάχιστον 3,5 μήνες
Το εστιατόριο το πρώτο διάστημα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έπαψε να δέχεται κρατήσεις λόγω υπερβολικής ζήτησης και άρχισε εκ νέου να προσφέρει τα τραπέζια του μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του τον Ιούλιο, για όσους ήθελαν να κρατήσουν θέση για τον Οκτώβριο. Οι κρατήσεις για τον Νοέμβριο ξεκίνησαν τον Αύγουστο και για το Δεκέμβριο την 1η Σεπτεμβρίου.

2) El Celler de Can Roca (Girona, Spain): 11 μήνες
Οι κρατήσεις online ξεκινούν τα μεσάνυχτα της πρώτης ημέρας κάθε μήνα για 11 μήνες αργότερα! Με άλλα λόγια εάν κάποιος κλείσει τραπέζι σήμερα, θα είναι για τον επόμενο Αύγουστο -αν προλάβει. Για τις κρατήσεις δίνεται για εγγύηση η πιστωτική κάρτα του ενδιαφερόμενου.

3) Eleven Madison Park (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ): 2 – 3 εβδομάδες

To EMP είναι από τα πιο εύκολα για να κλείσεις τραπέζι καθώς χρησιμοποιεί το σύστημα κρατήσεων OpenTable, που δείχνει την πρώτη ημερομηνία και ώρα που υπάρχει διαθέσιμο τραπέζι. Το καλοκαίρι είναι πιο εύκολη η κράτηση, καθώς ο κόσμος φεύγει για διακοπές.

4) Central (Λίμα, Περού): τουλάχιστον 2 μήνες

Το Central συνιστά κράτηση τουλάχιστον 60 ημέρες νωρίτερα, κατά προτίμηση μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος κράτησης online. Ελέγξτε τη διαθεσιμότητα. Το μεσημέρι είναι πιο εύκολο να βρείτε τραπέζι.

5) Noma (Κοπεγχάγη, Δανία): τουλάχιστον 3 μήνες

Το περίφημο εστιατόριο του Rene Redzépi’ δέχεται κρατήσεις τρεις μήνες νωρίτερα online ή τηλεφωνικά. Οι επίδοξοι πελάτες για τον Οκτώβριο θα πρέπει να έχουν κάνει κράτηση από τον Ιούλιο, διαφορετικά θα πρέπει να αφαιρέσουν ένα σημαντικό ποσό από τον τραπεζικό λογαριασμό τους για το προνόμιο: υπάρχει και πριβέ χώρος για έως και 16 άτομα με το ίδιο μενού με της σάλας. Ελάχιστη χρέωση είναι 4.000 δολάρια.

6) Mirazur (Menton, Γαλλία): έως και 12 μήνες

Το απλό σύστημα κρατήσεων online του Mirazur επιτρέπει να κλείσετε τραπέζι έως και ένα χρόνο νωρίτερα αλλά με λίγη τύχη μπορείτε να βρείτε τραπέζι και για αρκετά νωρίτερα. Ένα τηλεφώνημα ή ένα email μπορεί να διευκολύνει την ταχύτερη κράτηση σε περίπτωση που υπάρχουν ακυρώσεις ή κενά.

7) Mugaritz (Errenteria, Ισπανία): 3 – 6 μήνες

Το Mugaritz ξεχωρίζει γιατί από όλα τα εστιατόρια στη λίστα είναι αυτό που είναι πιο ασαφές σχετικά με τη διαθεσιμότητα ανά ημέρα. Άνοιξε τον Απρίλιο για τη σεζόν που διαρκεί μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, αλλά είναι πρακτικώς αδύνατον να δείτε την διαθεσιμότητα. Οι επίδοξοι πελάτες απλώς συμπληρώνουν τη φόρμα με την επιθυμητή ημερομηνία και ώρα, σταυρώνουν τα δάχτυλα και το στέλνουν. Σύμφωνα με τους πιο έμπειρους πελάτες του συγκεκριμένου εστιατορίου, ο μέσος όρος αναμονής είναι 3-6 μήνες ανάλογα με τον περίοδο. Ωστόσο, υπάρχει και η πιθανότητα άμεσης εξυπηρέτησης σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο κενό, οπότε εάν βρεθείτε στη βόρεια Ισπανία, δοκιμάστε την τύχη σας. Το Mugaritz πάντως είναι κλειστό τέσσερις μήνες κάθε χρόνο, κάτι πιο σαφώς είναι περιοριστικό).

8) Narisawa (Τόκιο, Ιαπωνία): 2 μήνες τουλάχιστον

Δεν μιλάτε ιαπωνικά; Κανένα πρόβλημα. Το Narisawa έχει σύστημα κρατήσεων online στα αγγλικά που απευθύνεται στους επισκέπτες από το εξωτερικό. Το σύστημα κρατήσεων ανοίγει στις 11 ώρα Ιαπωνίας, την πρώτη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα για κρατήσεις στους επόμενους δύο μήνες.

9) Steirereck (Βιέννη, Αυστρία): 1 μήνας

Μπορείτε να εξασφαλίσετε τραπέζι στο Steirereck τρεις μήνες νωρίτερα μέσα από το εύκολο στη χρήση online σύστημα κρατήσεων του εστιατορίου. Για μεσημεριανό γεύμα υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα τραπέζια συνήθως, αλλά για δείπνο θα χρειαστεί προγραμματισμός καθώς συνήθως απαιτείται κράτηση από ένα μήνα νωρίτερα.

10) Asador Etxebarri (Axpe, Ισπανία): 1 – 3 μήνες

Το συγκεκριμένο εστιατόριο δέχεται κρατήσεις μόνο μέσω email και για δείπνο ανοίγει μόνο κάθε Σάββατο βράδυ. Λόγω της απότομης αύξησης της ζήτησης τα τελευταία πέντε χρόνια, μπορεί να χρειαστεί κράτηση έως και τρεις μήνες νωρίτερα, ανάλογα και με τον αριθμό των ατόμων. Το μεσημεριανό γεύμα είναι πιο εύκολο σε σχέση με το δείπνο, καθώς αν μη τι άλλο είναι εφικτό έξι ημέρες την εβδομάδα.

VIA: The World’s 50 Best Restaurants 2016: The Full List of Winners [E]