Και εγένετο το μέλι

Το μέλι έχει μεγάλη ιστορία που ξεπερνά και την εμφάνιση των κατοικίδιων ζώων, του μαγειρέματος ή ακόμη και της καλλιέργειας της γης. Πριν από περίπου 10.000 χρόνια κάποιος πρωτόγονος άνθρωπος πιθανότητα το ανακάλυψε μέσα στη φωλιά άγριων μελισσών και, για κάποιο λόγο, από πείνα ή από περιέργεια ή κι από τα δύο μαζί, αποφάσισε να το γευθεί.

Σε μια εποχή που τα φρούτα ήταν η πιο γλυκιά γνωστή τροφή, το μέλι θα πρέπει να έγινε δεκτό σαν δώρο από τους Θεούς. Τους πρώτους αιώνες, σχεδόν κάθε γνωστός πολιτισμός είχε κι από ένα μύθο με τον οποίο γινόταν προσπάθεια να εξηγηθεί η αθάνατη γλυκύτητα του μελιού.

Για χιλιάδες χρόνια, η μόνη μέθοδος συλλογής μελιού ήταν η ανακάλυψη κάποιου άγριου μελισσιού -οι τοποθεσίες αυτές φυλάσσονταν μανιωδώς. Τα πρώτα “εξημερωμένα” μελίσσια πιθανότητα εντοπίζονται στην αρχαία Αίγυπτο. Οι πρώτοι μελισσοκόμοι έφτιαχναν κυψέλες από κούτσουρα και κορμούς δέντρων για να μιμηθούν τις φωλιές των άγριων μελισσών.

Τελικά γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα, ένας κληρικός και μελισσοκόμος ονόματι Lorenzo Langstroth σχεδίασε μια περίτεχνη κυψέλη, όπου το μέλι που συλλεγόταν ήταν απλώς ένα είδος φορολόγησης της παραγωγής των μελισσών. Το σχέδιο αυτό έφερε επανάσταση στη μελισσοκομία επιτρέποντας σε τελάρα με ξεχωριστές κυψέλες να αφαιρούνται. Έγινε πλέον δυνατό να παίρνουν οι μελισσοκόμοι το μέλι χωρίς να μεταφέρουν ολόκληρη την αποικία. Η εφεύρεση αυτή βασίστηκε στην ιδέα του “χώρου της μέλισσας”: μια εμφανή απόσταση ανάμεσα σε κυψέλες που ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να μην κολλάνε όλες μαζί, αλλά αρκετά μικρή ώστε να μην επιχειρούν οι μέλισσες να τη σφραγίσουν μόνες τους. Έπειτα από αιώνες συμβίωσης με τις μέλισσες, οι άνθρωποι είχαν επιτέλους ανακαλύψει κάτι χρήσιμο για τη σχέση τους μαζί τους -αντί να τις καταστρέφουν απλώς.

Σιγά σιγά αναγνωρίσαμε το μέλι ως κάτι πιο σημαντικό από ένα απλό γλυκαντικό: 80% της τροφής μας εξαρτάται από την γονιμοποίηση. Για όποιον λόγο κι αν δημιουργήθηκαν οι μέλισσες, χωρίς αυτές και χωρίς το μέλι θα ζούσαμε σε έναν κόσμο όπου τα φυτά δεν θα αναπτύσσονταν και τα φρούτα δεν θα ωρίμαζαν.

Source: Food52