Μέλι: η γλυκιά όψη της υγιεινής διατροφής

Το μέλι συγκαταλέγεται στα λεγόμενα superfoods (υπερτροφές) – πρόκειται για απολαυστική τροφή και ιαματικό στοιχείο μαζί καθώς περιέχει από βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, ένζυμα και αντιοξειδωτικά, μέχρι υδατάνθρακες σε μορφή σακχάρων και αμινοξέα. Βασικό συστατικό και της πυθαγόρειας διατροφής, που υποστηρίζει την ένταξη και γλυκών τροφών στο διαιτολόγιο, το μέλι και τα φρούτα είναι οι καλύτεροι εκπρόσωποι αυτής της κατηγορίας τροφών.

Εξίσου ενδιαφέρον έχει το κεχριμπαρένιο χρώμα του και όχι μόνο για αισθητικούς λόγους. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αντανακλά την ενέργεια του ήλιου που χρειάστηκε για την παραγωγή του. Στην Ayurveda το μέλι θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά φυσικά συστατικά για την θεραπευτική αγωγή με φυτικά σκευάσματα και άλλες συνταγές. Στην εναλλακτική ιατρική δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις ιαματικές ιδιότητες στοιχείων που παράγονται “κάτω από τον ήλιο”. Οι πιο πολύτιμες τροφές είναι αυτές που έχουν στα συστατικά τους διαφορετικές ιαματικές ποσότητες που εξαρτώνται από παράγοντες όπως ο τόπος προέλευσης, ο τύπος, η ωριμότητα, η περίοδος συλλογής, η ποιότητα του εδάφους κ.ά.

Το θυμαρίσιο μέλι της FoodsCross συνδυάζει τις γνωστές από την αρχαιότητα ευεργετικές ιδιότητες του θυμαριού, με την αγνότητα που εγγυάται η προέλευσή του από τα ελληνικά νησιά (Αστυπάλαια και Κρήτη), αλλά κυρίως η ελαχιστοποίηση της ανθρώπινης παρέμβασης στη σύστασή του, που εξασφαλίζει ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά περιεκτικότητας σε γυρεόκοκκους θυμαριού. Στην περίπτωση του μελιού από την Αστυπάλαια, βάσει πιστοποιητικών έπειτα από εξέταση σε ειδικά εργαστήρια, οι γυρεόκοκκοι θυμαριού ξεπερνούν το 80%, παρότι βάσει νόμου, αρκεί 18% για να ονομαστεί ένα μέλι θυμαρίσιο.

Η αξία του μελιού της FoodsCross είναι πολλαπλάσια από αυτή ενός κοινού μελιού του εμπορίου που πωλείται στα ράφια των σουπερ μάρκετ ή των λαϊκών αγορών. Για να αποκομίσετε τα ωφέλη όμως ενός τόσο σημαντικού προϊόντος, θα πρέπει και να το καταναλώσετε με ανάλογη προσοχή: μην το βράσετε, και συντηρήστε το σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος.

Επισκεφτείτε το eshop μας για να δείτε τα είδη (ανάλογα με πηγή προέλευσης και ποσοστό γυρεόκοκκων θυμαριού), τις συσκευασίες και τις τιμές. Μπορείτε να παραγγείλετε online ή να τα βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα (ανακαλύψτε τα σημεία πώλησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό πατώντας τον σύνδεσμο Τοποθεσίες).