Το πιο γλυκό φάρμακο όλων των εποχών

Με μια ιστορία περίπου 8.000 ετών, το μέλι παραμένει μια από τις πιο πολύτιμες τροφές στο καθημερινό διαιτολόγιο εκατομμυρίων ανθρώπων. Ιδιαίτερη θέση είχε όμως και στην 5.000 χρόνων παραδοσιακή ολιστική θεραπευτική σχολή της Ayurveda (στα σανσκριτικά σημαίνει “επιστήμη της ζωής”), που ονομάζει το μέλι “νέκταρ της ζωής” και το κατατάσσει σε 8 διαφορετικούς τύπους -το καθένα με μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες.

Κι ενώ τα κείμενα της Ayurveda επιμένουν πως το αγνό μη επεξεργασμένο μέλι είναι φάρμακο, αυτό φαίνεται ότι υποστηρίζουν και κάποιοι επιστήμονες. Πριν από 10 χρόνια είχε δημοσιευτεί στο BBC ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ στην Κροατία είχαν υποστηρίξει πως σε δοκιμές που έγιναν σε ποντίκια, μια σειρά προϊόντων μελισσοκομίας διαπιστώθηκε πως σταματούσαν την ανάπτυξη και τη μετάσταση του καρκίνου.

Έκτοτε πολλά έγιναν και τα χρόνια πέρασαν χωρίς να τεκμηριωθεί η σύνδεση της κατανάλωσης του μελιού με την θεραπεία του καρκίνου, αλλά αρκετοί συνδυάζουν τις χημειοθεραπείες με κατανάλωση μελιού.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Dr. Nada Orsolic, είχε συμπεράνει ότι τα προϊόντα της μέλισσας είναι πολύτιμα εργαλεία στα χέρια επιστημόνων που αναζητούν τρόπο να ελέγξουν και να περιορίσουν την ανάπτυξη της ασθένειας. Επίσης, δήλωσαν ότι η κατανάλωση μελιού μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην πρόληψη της ασθένειας αλλά και των μεταστάσεων.

Η κλασική υποσημείωση σε όλες αυτές τις θεωρίες είναι μία: μιλάμε για αγνό, μη επεξεργασμένο, φυσικό μέλι.

Θα το δοκιμάζατε;