Μελιγνωσία: από το Α ώς το Ω

Σπορ αποκλειστικά για αυθεντικούς honey-afficionados, η μελιγνωσία θα σας βοηθήσει να εξερευνήσετε τις πιο λεπτές αποχρώσεις των αρωμάτων και της γεύσης διαφορετικών ποικιλιών μελιού. Ο σκοπός είναι να ξεχωρίσετε τα είδη που προτιμάτε και να ανακαλύψετε αγαπημένους συνδυασμούς.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Για να μάθετε τις διαφορές ανάμεσα στα διαφορετικά είδη μελιού, προφανώς θα πρέπει να τα γευθείτε και μάλιστα το ένα μετά το άλλο, ώστε να μπορείτε να προβείτε σε συγκρίσεις. Επιλέξετε, λοιπόν 4-5 διαφορετικά μέλια (θυμαρίσιο, ελάτης, πορτοκαλιάς, ρείκι, ανθέων κ.λπ.). Όταν θα εξοικειωθείτε με τη διαδικασία μπορείτε να οργανώσετε γευσιγνωσίες με μέλια ίδιας ποικιλίας (π.χ. θυμαρίσιο) από διαφορετικούς όμως παραγωγούς για να γευθείτε πιο λεπτές διαφορές που σχετίζονται με το ποσοστό γυρεόκοκκων, την γεωγραφική διαφοροποίηση και την εποχή συλλογής. Εννοείται ότι σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ποιοτικό μέλι που δεν έχει υποστεί υψηλή θερμική επεξεργασία ή προσμίξεις με εισαγόμενα μέλια χαμηλής ποιότητας.
Τοποθετήστε κάθε μέλι σε διάφανο πλαστικό ή κατά προτίμηση γυάλινο σκεύος ώστε να έχετε την ευκαιρία να εξετάσετε το χρώμα και την υφή τους. Για έμπειρους μελιγνώστες συστήνεται η τυφλή δοκιμή (blind taste).
Κάθε δοκιμαστής θα χρειαστεί διαφορετικό κουταλάκι για κάθε μέλι.
Στο τραπέζι πρέπει να υπάρχει νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για να ξεπλένεται ο ουρανίσκος έπειτα από κάθε γευσιγνωσία και ένα σημειωματάριο για σημειώσεις.
Επίσης, φροντίστε να υπάρχουν πιάτα με φέτες μήλου, ψωμί και ποικιλία τυριών και ξηρών καρπών για να δείτε με ποια τροφή συνδυάζεται καλύτερα κάθε μέλι.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ
Πρώτα, κοιτάξτε το χρώμα. Είναι υπόλευκο, χρυσαφένιο, απαλό κεχριμπαρένιο ή καστανό; Τι εντύπωση σας δίνει αυτό σχετικά με τη γεύση; Παρότι συχνά υποθέτουμε ότι τα πιο ανοιχτόχρωμα μέλια έχουν πιο απλές και ελαφρές γεύσεις ενώ τα πιο σκούρα είναι πιο πλούσια και γεμάτα, αυτό δεν ισχύει πάντα. Θέλετε να ελέγξετε τους συνειρμούς σας; Δοκιμάστε να κάνετε τη μελιγνωσία με δεμένα τα μάτια και δείτε αν οι υποθέσεις για την ένταση της γεύσης ταιριάζουν με το χρώμα.

Οπτικώς υπάρχουν και άλλες παράμετροι που αξίζει να εξετάσετε. Είναι πυκνό ή διάφανο; Έχει μόνο ένα συμπαγές χρώμα ή έχει και διαφορετικές αποχρώσεις; Το καλό μέλι σπανίως είναι 100% διαυγές, καθώς μπορεί να έχει ίχνη από γύρη ή κερί.

Στη συνέχεια, ανακατέψτε το μέλι με ένα κουταλάκι και δείτε πόσο παχύρρευστο είναι. Στις περισσότερες περιπτώσεις το μέλι συλλέγεται από τις κυψέλες αφού οι μέλισσες το σφραγίσουν με κερί που σημαίνει ότι η υγρασία του έχει πέσει στο 16-18%. Η εποχή που εμφιαλώθηκε ή η συγκέντρωση των σακχάρων μπορεί να επηρεάσει ελαφρώς την υφή. Ρέει εύκολα ή μήπως κρυσταλλώνει και εάν ισχύει η δεύτερη περίπτωση, οι κρύσταλλοί του είναι μεγάλοι ή μικροί;

Έπειτα μυρίστε το. Το άρωμα του μελιού είναι μεθυστικό με νότες φρούτων, λουλουδιών και γης. Εισπνεύστε με δύναμη κοντά στο κουτάλι και σημειώστε τα αρώματα που αντιλαμβάνεστε. Απομακρύνετε το κουτάλι και μυρίστε ξανά -πόσο δυνατό είναι το άρωμα τώρα; Μερικά μέλια έχουν πολύ ήπιο άρωμα ενώ άλλα εξαιρετικά έντονο.

Τέλος, γευθείτε το. Μην σταθείτε στη γλυκύτητα. Τα πραγματικά καλά μέλια έχουν γεύσεις που ξεδιπλώνονται μόλις ο ουρανίσκος προσαρμοστεί στη γλυκιά γεύση τους. Εάν αντιλαμβάνεστε μια όξινη γεύση, σας θυμίζει λεμόνι, πορτοκάλι ή grapefruit ή μήπως ξύδι; Αν πιάνετε νότες τροπικών φρούτων είναι από ώριμες ή άγουρες μπανάνες; Η γεύση κάθεται στη γλώσσα και περνάει γρήγορα ή την προσέχετε όλο και περισσότερο καθώς περνάει από διαφορετικά σημεία του στόματος και του λαιμού; Κρατήστε σημειώσεις με τις εντυπώσεις και τις σκέψεις σας, προσπαθώντας να είστε όσο το δυνατόν πιο λεπτομερείς.

Δώστε προσοχή στην υφή, στον τρόπο που το μέλι διαλύεται στο στόμα σας.

Στο τέλος, προσπαθήστε να ταιριάξετε τις γεύσεις με διαφορετικές τροφές. Πώς ταιριάζει ένα απαλό, λουλουδάτο μέλι με το τυρί ή με σκούρα σοκολάτα; Πώς συνδυάζεται ένα σκούρο, πλούσιο μέλι με μια τραγανή μπαγκέτα; Προτιμάτε να συνδυάσετε τις ελαφριές γεύσεις μεταξύ του ή σας συγκινούν περισσότερο οι αντιθέσεις;

Όσο περισσότερο ασχολείστε με τη μελιγνωσία τόσο περισσότερες αποχρώσεις αρωμάτων και γεύσεων θα αναγνωρίζετε. Θα ανακαλύψετε έναν μυστικό κόσμο που ήταν αόρατος, αν και βρισκόταν πάντοτε μπροστά σας. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: δεν θα μπορείτε πια να ανεχτείτε το χαμηλής ποιότητας μέλι που προέρχεται από χαρμάνια φτηνών εισαγόμενων ποικιλιών.