Μέλι Vs Ζάχαρη σημειώσατε 1

Η επούλωση των πληγών είναι μεγάλο πρόβλημα για τους διαβητικούς -ειδικά στα πόδια. Περιγράφεται περιστατικό 65χρονου που έπειτα από μικρό ατύχημα ταλαιπωρήθηκε από μια πληγή που δεν έκλεινε. Μέχρι που την επάλειψε με μέλι -αρκετοί πια διαβητικοί χρησιμοποιούν επιδέσμους εμποτισμένους σε μέλι. Σε μερικές εβδομάδες είχε θεραπευτεί πλήρως. Φαίνεται ότι ο διαβητικός άνδρας εφάρμοσε μια τεχνική που χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα: πριν από 5.000 οι Αιγύπτιοι είχαν ανακαλύψει τις αντιμικροβιακές ιδιότητές του, ο Αριστοτέλης το έβαζε επίσης σε ανοιχτές πληγές, ενώ ακόμη και σήμερα το χρησιμοποιούν συγκεκριμένες φυλές στην Αφρική. Πρόσφατη έρευνα επίσης επιβεβαιώνει την ιδιότητα που έχει το μέλι να αντιστέκεται στα βακτήρια (πηγή: Voiland).

Το μέλι είναι εξαιρετικό για εξωτερική χρήση, αλλά είναι ακόμη καλύτερο όταν το απολαμβάνουμε -ειδικά σε σύγκριση με τη ζάχαρη. Είναι γεγονός ότι όπως και η κοινή λευκή ζάχαρη, το μέλι περιέχει γλυκόζη και φρουκτόζη. Ωστόσο υπάρχουν μικρές διαφορές που επηρεάζουν τον τρόπο επίδρασης κάθε ουσίας στον οργανισμό μας. Έτσι, η λευκή ζάχαρη μεταβολίζεται πολύ πιο γρήγορα με συνέπεια την απότομη αύξηση του ζαχάρου στο αίμα. Αντιθέτως, το μέλι μεταβολίζεται πιο αργά με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερο χρόνο το σώμα για να το επεξεργαστεί, που συνεπάγεται πιο αργή απελευθέρωση στο αίμα.

Αντίστοιχες διαφορές υπάρχουν και από άποψη θερμίδων. Ένα κουταλάκι ζάχαρης έχει 16 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα μελιού έχει 22 θερμίδες. Ωστόσο, το μέλι είναι πιο γλυκό και συνήθως απαιτείται λιγότερη ποσότητα για την ίδια αίσθηση ικανοποίησης. Επίσης, το (φρέσκο και μη επεξεργασμένο) μέλι περιέχει μικρές ποσότητες βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και αντιοξειδωτικών.

Συγκριτικά με τη ζάχαρη, το μέλι μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην όρεξη και τις τιμές του ζαχάρου στο αίμα. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην “Journal of the American College of Nutrition” εξέτασε την επίδραση του μελιού και της ζάχαρης στην όρεξη 14 υγειών, μεσαίου βάρους γυναικών. Οι μισές γυναίκες στο πρωινό τους έπαιρναν 450 θερμίδες καταναλώνοντας μέλι, ενώ οι άλλες μισές έπαιρναν τον ίδιο αριθμό θερμίδων μέσω της κατανάλωσης ζάχαρης. Βρέθηκε ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν το μέλι ως γλυκαντικό είχαν καλύτερο έλεγχο στην όρεξή τους και πιο σταθερές τιμές του ζαχάρου στο αίμα τους σε σύγκριση με εκείνες που έτρωγαν ζάχαρη. Επομένως, δεν είναι μύθος. Το μέλι είναι σαφώς καλύτερο από τη ζάχαρη!

source