Το μέλι στην …όπερα

Πριν από μερικές ημέρες ο Alex Beggs, δημοσιογράφους του Bon Appetit πήγε στην όπερα και συγκεκριμένα στην New York Metropolitan Opera για μία αποκαλυπτική έρευνα μάχιμης γαστρονομικής δημοσιογραφίας στο ζενίθ της εποχής των ιώσεων. Το κεντρικό ερώτημα; Τι κάνουν οι τραγουδιστές της όπερας και δεν κλείνει ποτέ ο λαιμός τους;

“Το Τέλος του Κόσμου”
Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να πάνε στη δουλειά τους ακόμη κι αν έχουν κολλήσει κάποια ίωση. Μια ίωση όμως είναι “Το Τέλος του Κόσμου” για έναν τραγουδιστή της όπερας, σύμφωνα με τον Paulo Szot: “Είναι ο εφιάλτης κάθε τραγουδιστή. H ρινική βλεννογόνος ερεθίζεται και διογκώνεται, χάνεις την φωνή σου, το στήθος βαραίνει, βήχεις, φταρνίζεσαι…”

Έτσι, όταν ο Szot, που δεν έχει ακυρώσει ποτέ συναυλία για λόγους υγείας, αισθάνεται το πρώτο γαργάλημα στο λαιμό, παίρνει τα μέτρα του. Κάνει γαργάρες με μείγμα ζεστού νερού, αλατιού και λίγου μηλόξιδου αρκετές φορές μέσα στην ημέρα και οπωσδήποτε πριν από τον ύπνο. Η συνάδελφός του Susan Graham, κάνει επίσης γαργάρες ενώ κάνει και εισπνοές ατμού. Τα προληπτικά μέτρα όμως είναι το μεγάλο μυστικό των τραγουδιστών της όπερας: “Θα κάνουν ότι μπορούν για να ελαχιστοποιήσουν τα συμπτώματα: παίρνουν βιταμίνες, κάνουν εισπνοές, ξεκουράζονται, ενυδατώνονται καλά κ.λπ.” λέει ο Szot. Ο ίδιος πίνει συνεχώς οργανικό χαμομήλι με μέλι -μερικές φορές προσθέτει και λίγο τζίντζερ: το χαμομήλι βοηθά με τις φλεγμονές και χαλαρώνει τα νεύρα, ενώ το τζίντζερ είναι ισχυρό αντισηπτικό και αντιβακτηριδιακό. Πίνω αυτό το αφέψημα πριν και κατά τη διάρκεια κάθε παράστασης”.

 

Η Isabel Leonard, πίνει το τσάι Yogi Throat Comfort tea: “Δεν υπάρχει τραγουδιστής που να μην το ξέρει. Έχει συστατικά όπως η γλυκόριζ και ο μάραθος που βοηθούν ειδικά αν προσθέσεις φρέσκο λεμόνι και μέλι -απλώς προσέχω να προσθέτω το μέλι αφού έχει κρυώσει λίγο το νερό”.

Και η Graham πίνει τσάι με μέλι και ίσως λίγο ρούμι. Σε κάποια περίπτωση που χρειάστηκε να εμφανιστεί κρυωμένη, πήρε το τσάι της στη σκηνή (μέσα σε ένα βαρύ, μεσαιωνικού τύπου δισκοπότηρο που βρήκε ο υπεύθυνος παραγωγής).

Γενικά, ο δημοσιογράφος του Bon Appetit μίλησε με πέντε τραγουδιστές της όπερας και όλοι συμφώνησαν στο συνδυασμό τζίντζερ-λεμόνι-μέλι.

Μερικές φορές δεν πιάνει τίποτα!
“Στηριζόμαστε τόπο πολύ στη φωνή μας και δίνουμε τόση προσοχή στις λεπτομέρειες, που καμιά φορά ένα κρύωμα μπορεί να μας θυμίσει πόσο εύθραυστοι είμαστε και πόσο μικρό έλεγχο έχουμε τελικά σε όσα μας συμβαίνουν”, είπε η Leonard.. Στη διάρκεια μιας παράστασης, κατάφερε να φτάσει μέχρι τη μέση παρά τις ενοχλήσεις στο λαιμό, αλλά προς το τέλος της πρώτης πράξης κατάλαβε ότι η φωνή της την εγκατέλειπε και ειδοποίησε τους υπεύθυνους του θεάτρου ότι δεν θα μπορούσε να ολοκληρώσει. Στο διάλειμμα, τη θέση της πήρε η αντικαταστάτης και η ίδια έφυγε με ταξί κλαίγοντας. Έτσι είναι η ζωή”.

 

Πηγή: Bon Appetit