Ξέρατε πώς η γύρη επηρεάζει τη γεύση του μελιού;

Πώς μπορεί ο τρόπος που οι μέλισσες συλλέγουν τη γύρη να επηρεάσει τη γεύση του μελιού;

Η γυρεόκοκκοι είναι πιο ανοιχτόχρωμοι την άνοιξη κι έτσι το χρώμα του μελιού είναι αντίστοιχα πιο διαυγές. Το φθινόπωρο οι γυρεόκοκκοι είναι πιο σκούροι και το ίδιο συμβαίνει και για το μέλι. Οι μέλισσες είναι πολύ μεθοδικές και δεν ανακατεύουν διαφορετικά είδη, αλλά γεμίζουν κάθε κυψέλη με ένα μόνο είδος.

Επίσης, οι γύρη που συλλέγεται σε ένα μέρος μπορεί να διαφοροποιείται αρκετά. Οι μέλισσες σε μία αποικία μπορεί να επιλέγουν ένα είδος γύρης και οι μέλισσες σε άλλη αποικία να επιλέγουν άλλο είδος, συνεννοημένες βέβαια με το γνωστό χορό που κάνουν για να δώσουν οδηγίες στις συντρόφισσές τους για το πού βρίσκεται η πηγή των γυρεόκοκκων που μαζεύουν.

Μόλις εκπαιδεύσετε λίγο τον ουρανίσκο σας θα μπορείτε να γευθείτε στην κυριολεξία το άρωμα του θυμαριού ή των ανθών πορτοκαλιάς. Όμως όταν το ποσοστό γυρεόκοκκων ενός είδους είναι πολύ υψηλό, η γεύση και το άρωμα γίνονται πολύ πιο εύκολα αισθητά -μια μόνο κουταλίτσα από ένα από τα εκλεκτά μέλια της FoodsCross με 60-80% γυρεόκοκκου θυμαριού αντιστοίχως είναι αρκετή για να διασταυρώσετε αυτή την πληροφορία.