Listen to your heart!

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες επισημαίνουν την αξία της μεσογειακής διατροφής, αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τη σημασία μίας ακόμη έρευνας που τεκμηριώνει την σημασία της για την υγεία.

Η γενναία κατανάλωση λιπαρών ψαριών, ξηρών καρπών, τροφών ολικής άλεσης, φρούτων και λαχανικών -ακόμη και κόκκινου κρασιού- μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας στο ήμισυ μέσα σε μία δεκαετία.

Επιστήμονες στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών υποστηρίζουν πως τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής είναι μεγαλύτερα και από εκείνα της τακτικής άσκησης -και μάλιστα, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας.

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στο 64ο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στο Σαν Ντιέγκο επιβεβαιώνει τα πορίσματα παλαιότερων ερευνών. Επιπλέον, είναι και η πρώτη στο είδος της, που εντοπίζει καρδιακές παθήσεις σε γενικό πληθυσμό. Οι περισσότερες προηγούμενες έρευνες εστιάζονταν σε άτομα μέσης ηλικίας.

Η υποψήφια διδάκτωρ, Εκάβη Γεωργουσοπούλου, που πραγματοποίησε την έρευνα σε συνεργασία με τον καθηγητή Δημοσθένη Β. Παναγιωτάκο δήλωσε: “Η έρευνά μας δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή είναι ευεργετική για όλους -και για τα δύο φύλα, όλες τις ηλικίες, υγιείς αλλά και ανθρώπους με προβλήματα υγείας”.

“Επίσης, έδειξε ότι η Μεσογειακή δίαιτα συνεπάγεται άμεσα οφέλη για την υγεία της καρδιάς, εκτός από τα έμμεσα οφέλη για τον έλεγχο του διαβήτη, της πίεσης και των φλεγμονών”.

Περισσότεροι από 2.500 Έλληνες ενήλικες, ηλικίας 18-89 ετών, προσέφεραν στους ερευνητές λεπτομέρειες για την υγεία τους ετησίως από το 2001 έως το 2012. Οι συμμετέχοντες επίσης συμπλήρωσαν έρευνες για το ιατρικό ιστορικό, τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειές τους τρεις φορές στη διάρκεια όλης της έρευνας: στην αρχή, 5 χρόνια μετά και τελικά 10 χρόνια αργότερα.

Επιπλέον, οι ερευνητές βαθμολόγησαν τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων σε μία κλίμακα από το 1 έως το 55, σύμφωνα με την κατανάλωση κάθε μιας από τις 11 τροφικές ομάδες.

Μέσα σε μία δεκαετία περίπου το 1/5 (20%) των ανδρών και 12% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέπτυξαν ή πέθαναν από καρδιακή ασθένεια.

Συνολικά, εκείνοι που ακολουθούσαν πιο στενά το μεσογειακό τρόπο διατροφής (οι συμμετέχοντες που συγκέντρωσαν βαθμολογία στο ανώτερο ένα τρίτο) βρέθηκε ότι ήταν κατά 47% λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα με την καρδιά τους συγκριτικά με όσους δεν ακολουθούσαν αυτή τη διατροφή. Κάθε μονάδα αύξησης αντιπροσώπευε μια πτώση κατά 3% του κινδύνου καρδιοπάθεια.

Ο αριθμός ήταν ο ίδιος ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως η ηλικία, το φύλο, το οικογενειακό ιστορικό, και συνήθειες καπνίσματος.

Τα αποτελέσματα της μελέτης επίσης ενισχύουν προηγούμενη μελέτη που δείχνει ότι οι άρρενες, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και όσοι πάσχουν καρκίνο συνεπάγονται  ανάπτυξη καρδιακών προβλημάτων.

“Επειδή η Μεσογειακή διατροφή βασιζόταν σε ομάδες τροφίμων που είναι αρκετά συνηθισμένες ή εύκολο να τις βρει ο καθένας, άνθρωποι από όλο τον κόσμο μπορούσαν εύκολα να υιοθετήσουν αυτό το διαιτητικό πρότυπο και να συμβάλλουν στην προστασία του εαυτού τους από τις καρδιοπάθειες και να προστατεύσουν τ τους εαυτούς τους από τις καρδιακές ασθένειες με πολύ μικρό κόστος”, συμπλήρωσε η Γεωργουσοπούλου.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνα, οι γυναίκες είναι πιθανότερο να υιοθετήσουν Μεσογειακή διατροφή σε σχέση με τους άνδες. Η Γεωργουσοπούλου επίσης επεσήμανε ότι παρότι η Ελλάδα είναι στη Μεσόγειο, οι Έλληνες υιοθέτησαν μια δίαιτα πιο κοντά στα πρότυπα της Δύσης -γνωστή και ως κρέας-γλυκό δίαιτα- τα τελευταία 40 χρόνια.

Η δίαιτα περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος, επιδόρπια, τροφές με πολλά λιπαρά και εξευγενισμένους καρπούς.

Source: The Independent