Οι νέες τάσεις δείχνουν: slow-food stories

Τους προσεχείς έξι μήνες, η Ιταλία φιλοξενεί το μεγαλύτερο dinner party και όλος ο κόσμος είναι προσκεκλημένος!

Σε πάνω από ένα εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα παρουσιάζονται εκθέματα από 145 χώρες, γεγονός που καθιστά την Expo ένα πολυπολιτισμικό κέντρο προβολής της διατροφικής κουλτούρας ολόκληρου του πλανήτη. Κάποια περίπτερα έχουν κάθετους κήπους, στο χώρο της Βραζιλίας έχει μεταφυτευτεί ένα τροπικό δάσος, ενώ άλλες χώρες έχουν συνεργαστεί για να εκθέσουν μαζί τα παραδοσιακά προϊόντα τους, όπως ρύζι, καφέ και κακάο. Στο μεταξύ, παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονες σχεδίασαν αρκετά από τα περίπτερα της Expo -τα περισσότερα από τα οποία θα αποσυναρμολογηθούν με το πέρας της διοργάνωσης τον Οκτώβριο.

Ένα από τα περίπτερα που ξεχωρίσαμε είναι αφιερωμένο στο κίνημα του Slow Food που γεννήθηκε στην Ιταλία αντιδρώντας στην μόδα των fast food της δεκαετίας του 1980. Από τη σύλληψή του, το κίνημα του Αργού Φαγητού, γύρω στα μέσα του 1980, συνέβαλε στην διαρκώς αυξανόμενη εκτίμηση των τροφών που παράγονται τοπικά και σε μικρή κλίμακα.

Το κίνημα αυτό είναι επίσης και μια δυνατή φωνή αντίδρασης στις μεγάλες αγροτο-βιομηχανίες, των οποίων οι πολύ χαμηλές τιμές εκτόπισαν από την αγορά τους μικρούς παραγωγούς. Ο Lorenzo Berlandis, αντιπρόεδρος του Slow Food Italy, υποστηρίζει ότι ο κόσμος πρέπει να αλλάξει τρόπο σκέψης ως προς την παραγωγή της τροφής και την κουλτούρα της σπατάλης.

“Ελπίζουμε ότι στο τέλος της διοργάνωσης, θα έχουμε μπορέσει να επιτύχουμε ένα νέο όραμα και μια νέα αντίληψη για την παραγωγή της τροφής -πώς μπορούν οι άνθρωποι να συντηρήσουν τον πλανήτη και να τραφούν με σεβασμό στην βιοποικιλότητα. Είναι η μόνη μας ευκαιρία για το μέλλον”, υποστηρίζει ο Berlandis.

Ένα ακόμη περίπτερο που ξεχωρίζει είναι αυτό της Ελβετίας, το οποίο προκαλεί τους επισκέπτες να προβληματιστούν γύρω από την ευθύνη του καταναλωτή. Περιλαμβάνει τέσσερις πύργους-σιλό γεμάτα με ελβετικές τροφές. Ο διευθυντής τους περιπτέρου Manuel Salchli λέει ότι αυτοί οι πύργοι δεν θα ανεφοδιαστούν. “Το κοινό ενθαρρύνεται να πάρει ό,τι θέλει σε όποια ποσότητα επιθυμεί αλλά με την υπενθύμιση πως έπειτα από αυτούς, περιμένουμε ακόμη 2 εκατομμύρια επισκέπτες. Τους λέμε λοιπόν: Σκεφτείτε τι θα πάρετε και τι θα αφήσετε για τους άλλους που θα ακολουθήσουν”.

Μέχρι στιγμής, λέει ο Salsli, οι επισκέπτες δεν φουσκώνουν τις τσέπες τους με δωρεάν καλούδια.

Ο Carlo Ratti, ο οποίος διδάσκει στο MIT καινοτομία στο αστικό περιβάλλον συνεργάστηκε με μια εταιρεία ιταλικών supermarket και έβαλε τον καταναλωτή στην καρδιά της τροφικής αλυσίδας. Αν πλησιάσει το χέρι του σε ένα προϊόν, μια ηλεκτρονική επιγραφή ανάβει και δίνει πληροφορίες για την προέλευση, τη θρεπτική αξία και το αποτύπωμά της σε διοξείδιο του άνθρακα.

Ο Ratti άντλησε έμπνευση από το μυθιστόρημα Palomar, του Ιταλού συγγραφέα Italo Calvino. Στο βιβλίο, ο ήρωας, ο κ. Palomar επισκέπτεται ένα τυροπωλείο στο Παρίσι. Η σκηνή περιγράφεται ως εξής: “Νομίζει ότι είναι στο Λούβρο, όπου κάθε προϊόν, κάθε κομμάτι τυρί, αφηγείται μια ιστορία, για ένα διαφορετικό βοσκοτόπι, κάτω από ένα διαφορετικό ήλιο. Θέλαμε να εμπνευστούμε από τον Calvino και να βεβαιωθούμε ότι τα προϊόντα μπορούν να μας πουν την ιστορία τους”

 

EXPO MILANO 2015

Feeding the Planet, Energy for Life.
Διάρκεια: Μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015