Περί υγιεινής και “υπεύθυνης” διατροφής

Τι ακριβώς συνιστά την υπεύθυνη διατροφή; Υπάρχουν ένα σωρό απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση ενώ έχουν δημιουργηθεί σε όλο τον κόσμο άπειρα εστιατόρια και δεκάδες τάσεις γύρω από αυτή την αδιαμφισβήτητη κοινωνική συνεκτική ουσία: την τροφή.

Όπως γράφει στο Savoteur o Nika Mavrody, “όσοι έχουμε την τύχη να ζούμε σε σχετική ασφάλεια, σιγουριά και ευημερία, έχουμε και ένα ακόμη προνόμιο -να είμαστε εκλεκτικοί σε ό,τι αφορά τη διατροφή μας. Όπως συνήθιζε να λέει ο πατέρας μου, όποτε κάποιος διαμαρτυρόταν για κάποιο φαγητό: Μείνε νηστικός για μία ημέρα και δοκίμασέ το πάλι. Θα το λατρέψεις!”

Το φαγητό είναι θαυμάσιο: το καταβροχθίζουμε με ευχαρίστηση και ζήλο. Αλλά υπάρχει ένας ανασταλτικός παράγοντας: η αφθονία των τροφών που είναι διαθέσιμες στις πιο εύπορες χώρες του κόσμου οδηγεί σε αρνητικές συνέπειες από άποψη ηθικής, υγείας και περιβαλλοντικής προστασίας. Έτσι, σε κάποιο βαθμό, η εκλεκτικότητα ως προς το τι τρώμε δεν είναι ένα απλό προνόμιο, είναι και ευθύνη.

Αλλά τι ακριβώς σημαίνει η “υπεύθυνη διατροφή”; Εξαρτάται ποιος απαντάει στην ερώτηση αυτή. Υπάρχουν πολλές απαντήσεις που αντιστοιχούν σε πλήθος τάσεων και ρευμάτων. Ακολουθούν μερικά από τα σημαντικότερα:

1. Μη επεξεργασμένες τροφές
Κάθε στάδιο που προστίθεται από την πηγή της τροφής και το πιάτο σας είναι μια πιθανή ευκαιρία για απώλεια σε θρεπτικά συστατικά και για προσθήκη συντηρητικών. Αν με μια ματιά στην ετικέτα διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε καν να προφέρετε, πόσω μάλλον να αναγνωρίσετε τα μισά συστατικά, βάλτε το πίσω στο ράφι και βρείτε κάτι άλλο να φάτε. Το σώμα σας θα σας ευγνωμονεί.

2. Κάθε τροφή στην εποχή της
Το ιδανικό είναι να τρώμε κάθε τροφή στην εποχή της. Παρότι δεν είμαστε πια θηρευτές τροφής με την έννοια που ήταν οι μακρινοί πρόγονοί μας, το σώμα μας έχει μνήμη χιλιάδων ετών εξέλιξης και αποζητά τις τροφές στον καιρό τους. Η επιλογή αυτή συνεπάγεται επίσης ότι η τροφή είναι στο ιδανικό επίπεδο ωριμότητας και τελειότητας. Υπάρχει λόγος που οι ντομάτες του χειμώνα είναι νερουλές. Δεν είναι η εποχή τους.

3. Επιλέγουμε βιολογικές τροφές
Όλοι θα ήθελαν να έχουν στη διατροφή τους περισσότερα βιολογικά προϊόντα, αλλά το κόστος τους μπορεί να αποδειχθεί απαγορευτικό κι αυτό είναι κατανοητό. Όμως υπάρχει και το κρυμμένο κόστος για την υγεία και το περιβάλλον που οφείλουμε να μην παραβλέπουμε. Τα βιολογικά προϊόντα παράγονται χωρίς συνθετικά λιπάσματα και εντομοκτόνα, κι όταν πρόκειται για ζώα, χωρίς ορμόνες ή αντιβιοτικά -που μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

4. Προτιμάμε φρούτα και λαχανικά
Αντί για φρούτα και λαχανικά, λαχταράμε φιλέτα και κέικ. Το ζητούμενο δεν είναι να γίνουν όλοι χορτοφάγοι, αλλά να υιοθετηθεί μια πιο ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε σαλάτες, φρούτα και μη επεξεργασμένες τροφές.

 

Φωτογραφία: Ο διάσημος ισπανός chef Ferran Adrià, που κατέκτησε τρία αστέρια Michelin με το εστιατόριό του elBulli στην Catalonia από το ημερολόγιο της Lavazza για το 2014.