Η Αλίκη στη Χώρα των θαυμάτων της FoodsCross

Με μια συνέντευξή της στο post4life, η Αλίκη Βασιλοπούλου ρίχνει φως στις συνθήκες που διαμόρφωσαν τη FoodsCross σε ένα σταυροδρόμι για νόστιμες και υγιεινές τροφές -μικρά θαύματα με ιστορία και πλούτο.

Όπως η ηρωίδα στο γνωστό μας παραμύθι από περιέργεια ακολούθησε το λευκό κουνέλι και κατέληξε να ζήσει την πιο απίθανη περιπέτεια της ζωής της, έτσι και η Αλίκη Βασιλοπούλου (πιο συνειδητοποιημένα) ξεκίνησε πριν τρία χρόνια την δική της επιχείρηση. Στο σταυροδρόμι της foodscross συναντάμε το νόστιμο και το υγιεινό. Τροφές – μικρά θαύματα, με τεράστια ιστορία και απίστευτο πλούτο σε ευεργετικές ιδιότητες.

Μια φορά λοιπόν και ένα καιρό; (γέλια)
…ήταν η Αλίκη και η οικογένεια της. Και η αγωνία μου να τρώμε καθημερινά υγιεινές και θρεπτικές τροφές. Αλλά ποιες τροφές; Και που θα τις βρούμε; Πηγαίνοντας σε ένα σούπερ μάρκετ και διαλέγοντας ένα σακουλάκι αμύγδαλα για να φάμε θα έχουμε βρει το πραγματικά θρεπτικό και φυσικό αμύγδαλο που έχει όλα αυτά τα απίστευτα θρεπτικά χαρακτηριστικά που διαβάζουμε σε περιοδικά και βιβλία; Ή το κάθε μέλι που κυκλοφορεί στο εμπόριο είναι το αληθινό, το αχαρμάνιαστο και το ανεπεξέργαστο μέλι κατευθείαν από τη κυψέλη με όλες τις μαγικές του ιδιότητες; Έτσι ξεκίνησα να διαβάζω, να ερευνώ και να ψάχνω φυσικές πηγές, να ταξιδεύω για να συναντώ παραγωγούς και καλλιεργητές ώστε να καταγράψω ένα διατροφικό άτλαντα όπου τα τρόφιμα που θα εντάξω μέσα να είναι στην όσο το δυνατό πιο φυσική τους μορφή και με την λιγότερη ανθρώπινη παρέμβαση. Αυτά τα εκλεκτά τρόφιμα ελέγχονται από εγκεκριμένα και πιστοποιημένα χημεία για την αυθεντικότητά τους και τελικά εμφιαλώνονται χωρίς καμία επεξεργασία σε συσκευασίες προσεγμένες, μοναδικές και διεθνώς βραβευμένες! Έτσι ξεκινήσαμε με τα δύο συλλεκτικά ευρήματά μας το μοναδικό Θυμαρίσιο Μέλι από την Αστυπάλαια με 80% γύρη Θυμαριού και το Θυμαρίσιο Μέλι από τα βουνά της Κρήτης με 60% γύρη Θυμαριού.

Τι σημαίνουν δηλαδή αυτά τα ποσοστά;
Η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και ο Ελληνικός Κώδικας τροφίμων και ποτών ορίζουν Θυμαρίσιο μέλι το ανθόμελο που περιέχει 18% και πάνω γύρη από θυμάρι. Εμείς εντοπίσαμε δύο εξαιρετικά μέλια που η ανάλυσή τους έδειξε ότι περιέχουν 80% και 60% γύρη από θυμάρι αντίστοιχα, μιλάμε δηλαδή για δύο Θυμαρίσια μέλια τόσο δυνατά και τόσο πλούσια σε διατροφικά πλεονεκτήματα που δύσκολα τα συναντάει κανείς στην αγορά.Η συσκευασία πράγματι είναι κομψή και λιτή, προσωπικά με κέρδισε, δική σου ιδέα; Κυρίως ναι.. Θέλαμε να δώσουμε την αίσθηση πως ανοίγουμε ένα δώρο, ένα σπάνιο άρωμα, αλλά ταυτόχρονα και ένα θεραπευτικό προϊόν. Για αυτό επιλέξαμε το λευκό σαν κύριο χρώμα, και η συσκευασία παρόλο που είναι αρκετά εμβληματική είναι παράλληλα και πολύ απλή. Αποτέλεσμα της συνεργασίας μου με την ελληνική Mousegraphics και τον Άγγλο illustrator SiScott.

Οι καιροί είναι δύσκολοι, και όμως το τόλμησες!
Όταν ξεκινάει κανείς κάτι δικό του πρέπει να ξέρει πάνω από όλα το εαυτό του. Να ξέρει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του και πώς να τα χειριστεί. Για να μπορέσω να παρουσιάσω αυτά τα δύο μέλια έχει προηγηθεί πολλή μελέτη, πολλή έρευνα και πολλή ανάλυση των τροφίμων και της αγοράς, δεν ήταν σκοπός μου να βγάλω άλλο ένα προϊόν στο ράφι έπρεπε να δώσω αυτό που λείπει και που θα κάνει την διαφορά. Αυτό που είναι δύσκολο από τον καθένα μας να το βρεί μόνος του.Φυσικά και έχω συναντήσει αναρίθμητες δυσκολίες, και οικονομικές και ποιοτικές, κάποιες συνεργασίες που δεν ευδοκίμησαν με ανάγκασαν να αναβάλω αρκετές φορές το εγχείρημα μου, αλλά αν δεν είχα πίστη στο σκοπό μου, αν δεν είχα πεισμώσει πως θα το πραγματοποιήσω νομίζω από τον πρώτο μήνα η FoodsCross θα ήταν παρελθόν!

Δηλαδή η αυτοπεποίθηση είναι το μυστικό σου;
Μου αρέσει να το ονομάζω αγάπη και πίστη στον εαυτό μου και κυρίως στις επιλογές μου, αλλά χωρίς έρευνα οργάνωση μελέτη και πολλή δουλειά δεν καταφέρνεις τίποτα! Όπως και το να συντονίζεσαι με την εποχή μας. Για αυτό το λόγο στήσαμε και το e-shop, η τάση του κόσμου να εξασφαλίζει χρόνο αγοράζοντας από το internet είναι μια πραγματικότητα. Και όπου και να βρίσκομαι μπορώ να τσεκάρω από το κινητό την κίνηση στο ηλεκτρονικό μαγαζί μου όπως και την ανταπόκριση του κόσμου στη σελίδα μας στο facebook!

Πες μου για την συνέχεια της FoodsCross.
Έχουμε βάλει στο στόχαστρο αρκετές τροφές ακόμα και βρισκόμαστε στο στάδιο του ελέγχου. Γιατί όπως είπαμε και πριν αν ένα τρόφιμο δεν είναι ΑΓΝΟ, ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΟ και ΕΞΑΙΣΙΟ δεν μπορεί να μπει στην γκάμα της FOODSCROSS. Έτσι εντοπίζοντας ποιος είναι ο δείκτης που καθορίζει την ποιότητα σε κάθε τροφή, ψάχνουμε εκείνη την τροφή που θα έχει αυτό το ποιοτικό χαρακτηριστικό στο μέγιστο. Έχουμε εντοπίσει μια ποικιλία κρασιών από την βόρια Ιταλία που ζυμώνονται σε πήλινους αμφορείς χωρίς θειώδη και πρόσθετα αρώματα, ένα παλαιωμένο ρακόμελο από την Κεφαλονιά με πραγματικό θυμαρίσιο μέλι και όχι εσάνς μελιού, ελέγχουμε καλλιέργειες δίκοκκου σιταριού, ποικιλίες μανιταριών και πολλά άλλα που εύχομαι σύντομα να μπορώ να σας παρουσιάσω.