Knstrct: Sweet as honey

Η Mousegraphics υπογράφει το σχεδιασμό της εντυπωσιακής συσκευασίας που δημιουργήθηκε για το premium μέλι της FoodsCross. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο Sam Cashdan γράφει για αυτό το project στο avant garde blog για το design της Νεοϋορκέζας Asley Nelson, Knstrct.

Ακολουθεί η μετάφραση του άρθρου που θα βρείτε στο πρωτότυπο εδώ: Sweet As Honey

Η ελληνική δημιουργική ομάδα Mousegraphics υλοποίησε τη συσκευασία για τη νέα σειρά θυμαρίσιου μελιού της FoodsCross και πρόκειται για μια εμπνευσμένη σύνθεση των στοιχείων που εκφράζουν την ουσία του μελιού.

Η Mousegraphics διαπρέπει στη στοχευμένη επικοινωνία, και για την νέα σειρά premium μελιού της Foodscross, η ελληνική ομάδα δημιουργικού design έκανε κάποιες προσεκτικές σχεδιαστικές επιλογές που μεταδίδουν την ιδιαίτερη αξία του νέου προϊόντος της FoodsCross: γιατί αυτό το μέλι περιέχει 80% γυρεόκκοκο θυμαριού, το μεσογειακό φυτό που αξιοποιήθηκε ευρέως από τον αρχαίο Αιγυπτιακό πολιτισμό και συνεχίζει να χρησιμοποιείται μέχρι τις μέρες μας.

Η σύνθεση είναι θεμελιώδης στο μέλι και η mousegraphic κλήθηκε να δώσει στη σύνθεση την ίδια βαρύτητα και κατά τον σχεδιασμό της συσκευασίας του. Όλος ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε με αυτό το σκοπό: το όνομα της εταιρείας FoodsCross είναι γραμμένο σε σχήμα σταυρού με το σήμα TM μετά τη λέξη «cross» ώστε να αποφευχθεί η σύγχυση όσον αφορά το όνομα της εταιρείας.

Κάτο αριστερά τοποθετήθηκε η εικαστική απόδοση μιας μέλισσας. Το σκίτσο, που φέρει την υπογραφή του φημισμένου εικαστικού Si Scott, ανταποκρίνεται στο πολιτιστικό υπόβαθρο που το έντομο αυτό έχει στην Ελλάδα: υπήρξε θέμα κλασικής ποίησης καθώς και βασικό μέσο της παραδοσιακής οικιακής οικονομίας. Το σχέδιο του Scott είναι μια απίστευτης λεπτομέρειας μινιατούρα, ένα πραγματικό έργο τέχνης. Η αισθητική του παραπέμπει σε τατουάζ και αξίζουν συγχαρητήρια στην Mousegraphics για την επιλογή ενός τόσο ταλαντούχου δημιουργού.

Η σύνθεση παραπέμπει στην ένωση τμημάτων, βεβαίως, και το εξαίσιο εικαστικό της μέλισσας θα χανόταν εκτός του πλαισίου της συσκευασίας στην οποία προβάλλεται –λευκό φόντο που μπορεί να μοιάζει πολύ απλό, αλλά είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με τον διαυγή γυάλινο κύλινδρο, το ανώτερο μισό του οποίου καλύπτει. Αυτή η ετικέτα ενσαρκώνει με γοητευτικό τρόπο την πρόθεση της Mousegraphics να υλοποιήσει την ιδέα της σύνθεσης, μέσα από την αρμονική αντίθεση των χρωμάτων, με το λευκό να μην «κλεβει» τη λάμψη από το χρυσαφένιο χρώμα του μελιού. Η συσκευασία εκτελείται με διάθεση ανατρεπτική στο βαθμό που παρακούει τον κανόνα, αλλά σε τελικά ανάλυση, η εκτέλεση είναι τόσο λιτή που δεκαπλασιάζει τη δυναμική της.

Η λευκή ετικέτα επίσης παραπέμπει σε αγνότητα σε ενδιαφέρουσα αντίστοιξη με το γεγονός ότι αυτό το μέλι έχει τόσο μεγάλη περιεκτικότητα σε θυμάρι, ένα γεγονός που αναφέρεται με κόκκινο πάνω στην ετικέτα. Η συνολική επίδραση του γυάλινου βάζου παραπέμπει σε φαρμακευτική συσκευασία και είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει συνειρμούς με τα οφέλη για την υγεία που συνεπάγεται η κατανάλωση μελιού, ειδικά της συγκεκριμένης ποικιλίας και ποιότητας. Παρότι το μέλι χρησιμοποιήθηκε για ιαματικούς σκοπούς για αιώνες, η δημιουργία μιας τέτοιας συσκευασίας είναι πολύ ιδιαίτερη και καινοτόμα ως σύλληψη από την Mousegraphics.

Τα θρεπτικά συστατικά δεν αρκούν για να τραβήξουν την προσοχή του κοινού-στόχος που είναι άτομα υψηλής μόρφωσης και με ανησυχίες για την διατροφή τους τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτή η απλή παρουσίαση τέτοιων υλικών με τρόπο που δεν αποσπά την προσοχή από το ίδιο το προϊόν (το μέλι) είναι σπουδαία σύλληψη καθώς αγνοεί την πολυτέλεια που συχνά καταχρηστικά χρησιμοποιείται από μαζικά παραγόμενα προϊόντα, και γίνεται θαυμάσια εναλλακτική για ένα μοντέρνο κοινό γαλουχημένο με την αντίληψη πως το νεωτεριστικό είναι το νέο κλασικό!