Οι 8 διασημότεροι μελισσοκόμοι της ιστορίας

Η μελισσοκομική δεν είναι το πιο συνηθισμένο hobby και ίσως δεν έχετε συναντήσει ακόμη κάποιον που να δηλώνει “μελισσοκόμος”. Ακόμη πιο σπάνια θα ακούσετε για κάποιον διάσημο με hobby τις μέλισσες. Ωστόσο, βρήκαμε μερικούς…

Sylvia Plath (1932 – 1963)

Αμερικανίδα ποιήτρια και συγγραφέας. Τα έργα της είναι αρκετά σκοτεινά και ειδικά στο τέλος, η ζωή της μιμήθηκε την τέχνη, καθώς αυτοκτόνησε και βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της σε ηλικία μόλις 30 ετών τον Φεβρουάριο του 1963. Το πάθος της Πλαθ για τη μελισσοκομία ίσως οφείλεται στο ότι έχασε σε ηλικία μόλις 8 ετών τον πατέρα της, που ήταν εντομολόγος και μελισσοκόμος. Η ενασχόληση με τα μελίσσια την επηρέασε βαθιά και ίχνη της βρίσκουμε διάσπαρτα στο έργο της με ευθείες αναφορές σε ποιήματά της όπως “Η συνάθροιση των μελισσοκόμων”, “Κεντριά”, “Η άφιξη του κουτιού με τις μέλισσες”.

Ποιοι να’ ναι αυτοί πάνω στη γέφυρα που με περιμένουν;
Είναι χωρικοί –
Ο εφημέριος, η μαμή, ο καντηλανάφτης, ο πράκτορας των μελισσών.
Μέσα στο αμάνικο καλοκαιρινό μου φόρεμα είμαι εντελώς απροστάτευτη,
Κι αυτοί είναι όλοι γαντοφορεμένοι και σκεπασμένοι, γιατί δε
με ειδοποίησε κανείς;
Χαμογελούν και βγάζουν τούλια κάτω από αρχαία καπέλα.

Εγώ είμαι γυμνή σαν το λαιμό της κότας, κανείς δε μ’ αγαπάει;
Μα ναι, να η γραμματέας των μελισσών με τη λευκή ποδιά της,
Κουμπώνει τις μανσέτες στους καρπούς μου και το άνοιγμα
από το λαιμό μου μέχρι τα γόνατα.
Τώρα είμαι μεταξένιο γαλατόχορτο, οι μέλισσες δεν θα με προσέξουν.
Δεν θα μυρίσουν το φόβο μου, το φόβο μου, το φόβο μου.

Αριστοτέλης (384-322 π.Χ.)

Ο πρώτος στον οποίο αποδίδεται ο τίτλος του “επιστήμονα μελισσοκόμου”. Παρότι η φήμη του οφείλεται στην θεωρητική συνεισφορά του στην ανθρωπότητα, γύρω από θέματα όπως η λογική, η ηθική και η φιλοσοφία, ο Αριστοτέλης ήταν πρωτοπόρος και στη μελισσοκομία. Οι μέλισσες, μάλιστα ήταν το αγαπημένο θέμα μελέτης του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου που είχε ιδιαίτερη αδυναμία στις επιστήμες και τη βιολογία. Ακολουθεί ένα μόνο παράδειγμα από τις πιο γνωστές και (ακριβείς) παρατηρήσεις του για τις μέλισσες:

“Σε κάθε πτήση της η μέλισσα δεν κάθεται σε λουλούδια διαφορετικών ειδών, αλλά πηγαίνει πάντα για παράδειγμα από βιολέτα σε βιολέτα και δεν αγγίζει άλλο είδος μέχρι να επιστρέψει στην κυψέλη” – Αριστοτέλης, 350 π.Χ.

Ιπποκράτης (460-377 BC)

Ίσως ο πιο σημαντικός από τους διάσημους με πάθος για τη μελισσοκομία. Ενώ ο Ιπποκράτης ήταν σπουδαίος μελισσοκόμος, έμεινε στην ιστορία για την συμβολή του στον τομέα της ιατρικής και είναι επισήμως ο “Πατέρας της Ιατρικής”. Ωστόσο, συνδύαζε τα δύο ενδιαφέροντά του και ήταν πρωτοπόρος στον τρόπο που χρησιμοποιούσε το κεντρί της μέλισσας για να θεραπεύει ασθενείς με αρθριτικά. Έλεγε “άσε την τροφή σου να γίνει το φάρμακό σου” και συχνά συνιστούσε το μέλι ως θεραπεία για διάφορες ασθένειες. Έγραφε:

“Το μέλι και η γύρη είναι θερμαντικά, καθαρίζουν πληγές και έλκη, μαλακώνουν τα χείλη, θεραπεύουν τo σταφυλόκοκκο και τις χαίνουσες πληγές”.

Martha Stewart (1941 – …)

Γνωστή από τις τηλεοπτικές εκπομπές της, τα βιβλία και τα περιοδικά η Martha Stewart είναι η γκουρού των χειροποίητων δημιουργιών, πετυχημένο μοντέλο, χρηματίστρια, και μελισσοκόμος! Η αγάπη της για την κηπουρική την οδήγησε όπως λέει η ίδια στην μελισσοκομία.

Sir Edmond Hillary (1919 – 2008)

Ο Edmond Hillary ήταν μελισσουργός πολύ πριν τιμηθεί με τον τίτλο του Ιππότη. Ο πρώτος δυτικός στην ιστορία που πάτησε την υψηλότερη κορυφή του Έβερεστ, αγαπάει την μελισσοκομία τόσο πολύ που ασχολήθηκε με αυτήν επαγγελματικά. Η επιλογή δεν έγινε τυχαία. Η εποχική ενασχόληση με τις μέλισσες του επέτρεπε να έχει χρόνο το χειμώνα για να ασχολείται με το άλλο πάθος του: την ορειβασία. Έτσι μπόρεσε να κάνει και τις περίφημες αποστολές του στο Νότιο Πόλο και να αναδειχθεί σε σπουδαίο φιλάνθρωπο. Παρ’ όλα τα επιτεύγματά του, ο “Εντ” όπως ήθελε να τον αποκαλούν, θεωρούσε τον εαυτό του μελισσοκόμο.

Peter Fonda (1940 – …)

Πέρα από την καριέρα του στην υποκριτική, ο κύριος Fonda είναι γνωστός και για την αντισυμβατικότητά του. Αυτό το “κακό παιδί” του αμερικανικού σινεμά, όταν δεν τρέχει με τη μηχανή του ή δεν μιλάει σε κάποιο φόρουμ κατά της αδικίας, ασχολείται με τα μελίσσια του! Τον έχει τιμήσει για αυτό και η Ένωση Μελισσοκόμων της Πολιτείας της Φλόριντα, που τον ανακήρυξε Μελισσοκόμο της Χρονιάς για τον ρόλο του ως μελισσοκόμου στην ταινία “Ulee’s Gold”.

George Washington (1732 – 1799)

Ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν μελισσοκόμος! Όταν η πολιτική δεν αποτελούσε επαγγελματική επιλογή, οι περισσότεροι Αμερικανοί πολιτικοί είχαν κάποιο επάγγελμα. Ο George Washington, λοιπόν, πάντοτε δήλωνε ότι ήταν πρώτα και κυρίως ένας προοδευτικός γεωργός. Στην πραγματικότητα το Mount Vermon (η κατοικία του Washington) υπήρξε προορισμός για όσους ήθελαν να ενημερωθούν για τις πιο πρωτοποριακές τεχνικές καλλιέργειας. Ιστορικοί ισχυρίζονται ότι ο Washington ήταν πρωτοπόρος και στη μελισσοκομία χρησιμοποιώντας ξύλινες κυψέλες προκειμένου να παράγει μέλι, αλλά και για να έχει μέλισσες να γονιμοποιούν τις καλλιέργειές του. Εξάλλου, ο Washington λάτρευε το μέλι και το αγαπημένο του πρωινό ήταν pancakes με μέλι.

Thomas Jefferson (1743 – 1826)

Και ο τρίτος Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν αγρότης, μουσικός, νομικός και διακεκριμένος μελισσοκόμος. Σκίτσα του με την φάρμα του απεικονίζουν κυψέλες τόσο στη νότια όσο και στη βόρεια πλευρά της. Επιπλέον, ο Jefferson είχε καταγράψει κάποιες παρατηρήσεις του για τις μέλισσες:

“Οι μέλισσες δεν είναι γηγενείς στην ήπειρό μας. Ο Marcgrave αναφέρει ένα είδος μέλισσας στη Βραζιλία, αλλά αυτό δεν είχε κεντρί και άρα είναι διαφορετικό από αυτό που έχουμε εδώ, το οποίο μοιάζει καταπληκτικά με την ευρωπαϊκή μέλισσα. Οι Ινδιάνοι συμφωνούν ότι αυτή η παράδοση εισήχθη από την Ευρώπη και τις αποκαλούν μύγες των λευκών”

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

FOODSCROSS
NATURAL PRODUCTS

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER