“Αναρωτιέμαι συνεχώς γιατί το κάνω αυτό”*

*Φράση που ο εννοιολογικός καλλιτέχνης Gordon Matta Clark χρησιμοποιούσε όταν τον ρωτούσαν για το θρυλικό εστιατόριο FOOD το οποίο άνοιξε με την σύντροφο και φίλους του στα 70’s στο Soho της Νέας Υόρκης, ως μια τομή καλλιτεχνικού έργου, κοινοτικής πρωτοβουλίας και βιοποριστικής λύσης για καλλιτέχνες με εναλλακτικές γαστριμαργικές ανησυχίες .

Η FoodsCross επινοήθηκε και ιδρύθηκε από μια μικρή ομάδα φίλων ελληνικής καταγωγής με ανησυχίες ερευνητικού χαρακτήρα γύρω από την τροφή ως ανάγκη και απόλαυση σχετική τόσο με το σώμα όσο και με το πνεύμα.

Οι άνθρωποι της επένδυσαν στην ίδια την ειλικρινή περιέργεια, το προσωπικό και σταθερό ενδιαφέρον τους για τροφές αληθινές, νόστιμες και υγιεινές.
Πού βρίσκονται, πώς διακρίνονται, με ποιούς τρόπους μπορούν να επιλεγούν και φτάσουν στο κοινό οι ιδιαίτερες αυτές τροφές? Ποιός μπορεί να είναι ο κόμβος όπου θα συγκεντρώνεται η πληροφορία και θα αναπτύσσονται συνέργειες ώστε μοναδικά προϊόντα να γίνονται γνωστά, η τροφή να εκτιμάται για την ιστορία της και να απολαμβάνεται ως ξεχωριστή εμπειρία αφού διανεμηθεί με ήθος και φροντίδα? Το σταυροδρόμι της FoodsCross είναι ο τόπος όπου όλοι είναι παραγωγοί της απάντησης στα ερωτήματα αυτά και συνδημιουργοί ενός ουσιαστικού αποτελέσματος. Οι ιδρυτές αλλά και το κοινό της είναι η διευρυμένη οικογένεια ανιχνευτών, τροφοσυλλεκτών, γαστριμαργικών περιηγητών η οποία εντοπίζει, ελέγχει και μοιράζεται τη διατροφική πληροφορία ώστε να δοκιμαστεί και να γίνει γνώση.

Όπως οι ιστορικοί οδοιπόροι που κατέγραφαν με αίσθημα ευθύνης και ικανοποίησης τις εμπειρίες τους, εντόπιζαν στοιχεία τα οποία ήταν σπάνια ή ξέφευγαν από την κοινή παρατήρηση, σχεδίαζαν αντικείμενα, οικοδομήματα και εργασίες, συνέθεταν καταλόγους και δημιουργούσαν αρχεία πολύτιμα για τη συγκρότηση μιας πληρέστερης ιστορίας του πολιτισμού, οι άνθρωποι της Foodscross είναι όσοι συμμερίζονται, θεωρητικά και πρακτικά, αυτή την έννοια της φροντίδας για την τροφή και την κατανάλωσή της.

Η προσοχή αυτή έχει δημιουργικά χαρακτηριστικά και μακροπρόθεσμη στόχευση: σημασία έχουν τόσο τα ίδια τα τρόφιμα, η προέλευση, η καλλιέργεια, η ποσότητα και η διαδικασία συγκομιδής τους όσο και ο κατάλληλος “καιρός” για το καθένα. Η ωρίμανσή τους δηλαδή με τους τρόπους και τους χρόνους της φύσης και η ενημέρωση του κοινού για αυτούς. Πρόκειται για ένα στοιχειώδες είδος σοφίας στην καταναλωτική σκέψη και πρακτική η οποία πρέπει να ανακτηθεί και να γίνει αναπόσπαστο τμήμα της ίδιας της απόλαυσης της τροφής.

Η συσκευασία των προϊόντων της Foodscross είναι αποτέλεσμα της ίδιας αντίληψης για την αξία των τροφών και το κοινό όφελος. Εμβληματική αλλά απλή, με τη συνεργασία χαρισματικών ειδικών του ντιζάιν, με υλικά φιλικά στο περιβάλλον, με χειροποίητες επεμβάσεις και λεπτομέρειες που εισαγάγουν ακόμη και τον ήχο στο τελετουργικό της διατροφής.

Η Foodscross ενεργεί με γνώμονα την περιέργεια και την φροντίδα και, όπως φαίνεται και στην αγαπημένη μας απορία του Gordon Matta Clark, αυτό είναι ένα διαρκές πείραμα, ένα ανοιχτό ερώτημα που, ευτυχώς, δεν μας αφήνει να εφησυχάσουμε.