Στο φως το μυστικό της υπερδύναμης των μελισσών

Το λεπτεπίλεπτο παλλόμενο χνούδι που καλύπτει το σώμα των μελισσών θεωρείται ότι εξηγεί και μεταφράζει τα σήματα που εκπέμπουν τα λουλούδια, σύμφωνα με μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Bristol.

Αν και δεν αποτελεί νέο ότι τα λουλούδια επικοινωνούν με τους επικονιαστές εκπέμποντας ηλεκτρομαγνητικά σήματα, παρέμενε μυστήριο το πώς ακριβώς οι μέλισσες συλλαμβάνουν τα σήματα αυτά. Μέχρι τώρα.

Με τη βοήθεια λέιζερ για τη μέτρηση των δονήσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και οι κεραίες και το τρίχωμα των μελισσών αντιδρά εμφανώς στο ηλεκτρικό πεδίο. Ωστόσο, ειδικά το τρίχωμα κινείται πιο γρήγορα και με μεγαλύτερες μετατοπίσεις.

Έπειτα, οι ερευνητές εξέτασαν το νευρικό σύστημα της μέλισσας και βρήκαν ότι μόνο το τρίχωμα μπορεί να μεταφέρει τα σήματα στο νευρικό σύστημα της μέλισσας.

Τα πορίσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο διεθνές περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) στις 30 Μαΐου υποστηρίζοντας ότι η λήψη των ηλεκτρικών σημάτων στα έντομα μπορεί να είναι διαδεδομένη.

Η λήψη των ηλεκτρικών σημάτων μπορεί να οφείλεται στο ότι οι τρίχες στο σώμα των μελισσών είναι ελαφριές και σκληρές, ιδιότητες που κάνουν την κίνησή τους να θυμίζει αυτή του μοχλού – σαν τις τρίχες των αραχνών και τις κεραίες των κουνουπιών.

Ο Dr Gregory Sutton, που ήταν ο επικεφαλής της ομάδας που πραγματοποίησε την έρευνα στο τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ δήλωσε: “Είμαστε ενθουσιασμένοι με την ανακάλυψη ότι οι μικρές τριχούλες των μελισσών χορεύουν αντιδρώντας σε ηλεκτρικά πεδία, όπως το μπαλόνι που ηλεκτρίζεται ακουμπώντας στα μαλλιά ενός ανθρώπου. Πολλά έντομα έχουν παρόμοιο τρίχωμα στο σώμα τους, γεγονός που καθιστά πολύ πιθανό ότι πολλά ακόμη έντομα μπορεί να είναι το ίδιο ευαίσθητα σε ανεπαίσθητα ηλεκτρικά πεδία”.

Οι επιστήμονες δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατανόηση της λήψης και ερμηνείας των σημάτων που εκπέμπουν τα λουλούδια από τις μέλισσες, καθώς είναι πολύ σημαντικοί επικονιαστές των καλλιεργειών μας.

Η έρευνα σε αυτόν τον τομέα αποκάλυψε την παράλληλη εξέλιξη των λουλουδιών και των επικονιαστών τους, οδηγώντας στην διερεύνηση αυτού του σημαντικού δικτύου που διατηρεί πράσινο τον πλανήτη μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λήψη ηλεκτρικών σημάτων είναι συνηθισμένη στα θηλαστικά της θάλασσας: για παράδειγμα, οι καρχαρίες διαθέτουν εξαιρετικά ευαίσθητους δέκτες που συλλαμβάνουν διαφοροποιήσεις στα ηλεκτρικά πεδία μέσα στη θάλασσα κι έτσι καταφέρνουν να εντοπίζουν τη λεία τους.

Πηγή: University of Bristol.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

FOODSCROSS
NATURAL PRODUCTS

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER