Στις θεωρίες για αυτά που απειλούν να οδηγήσουν το ανθρώπινο είδος σε εξαφάνιση, η αντίσταση στα αντιβιοτικά είναι από τα πιο τρομακτικά ενδεχόμενα. Το περιοδικό SELF επανέρχεται με το φλέγον ερώτημα: “Μπορούμε να κάνουμε κάτι;”
Σύμφωνα με τον συντάκτη του περιοδικού, υπάρχει μια πιθανή απάντηση που υπάρχει στο ντουλάπι κάθε κουζίνας: Είναι γνωστές εδώ και αιώνες οι ευεργετικές ιδιότητες που έχει το μέλι στην καταπολέμηση των μολύνσεων. Μια μεγάλη έρευνα που παρουσιάστηκε στο Ετήσιο Συνέδριο της Ένωσης Αμερικανών Χημικών υποστηρίζει ότι εκτός από τα σκοτώνει τα βακτήρια, το μέλι έχει και ένα άλλο χαρακτηριστικό που συμβάλλει στην καταπολέμηση των μολύνσεων -και μάλιστα χωρίς τον κίνδυνο να ενισχύσει την αντίσταση των βακτηρίων.
Η επιστήμη μιλάει τώρα, οπότε δώστε σημασία: Το μέλι φαίνεται ότι συμβάλλει στην καταστολή μιας ιδιότητας των βακτηρίων που λέγεται quorum sensing (αίσθηση απαρτίας) σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Susan Meschwitz, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανελιστήμιο Salve Regina: “Το Quorum Sensing είναι το σύστημα επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα βακτήρια για να συντονίζουν τη συλλογική συμπεριφορά τους, με αποτέλεσμα να γίνονται ιογενή και να προκαλούν μολύνσεις”.
Η παρεμπόδιση του Quorum Sending δεν ασκεί την επιλεκτική πίεση επιβίωσης στα βακτήρια που οδηγεί στην ανάπτυξη αντίστασης, γεγονός που τα κάνει λιγότερο ιογενή, εξασθενίζοντας την παθογένειά τους και καθιστώντας τα πιο ευαίσθητα στα συμβατικά αντιβιωτικά!
Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα της Meschwitz είναι ότι σε αντίθεση με τις παλιότερες έρευνες στον τομέα αυτό που γίνονταν με επίκεντρο ένα συγκεκριμένο τύπο μελιού που παράγεται στη Νέα Ζηλανδία, η νέα αυτή έρευνα έγινε εξέτασε μέλια διαφόρων τύπων από πηγές γύρης που είναι συνήθεις στη Βόρεια Αμερική και διαπιστώθηκε ότι κάποια από αυτά έχουν την ίδια επίδραση στο Quorum-sensing των βακτηρίων, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι ένα είδος μελιού που έχει την ευεργετική αυτή δράση!
Αυτές οι ενδιαφέρουσες επιστημονικές ανακαλύψεις πάντως δεν συνεπάγονται ότι το μέλι είναι το φάρμακο που θα σας γιατρέψει από κάθε ασθένεια: “Όπως και κατά την αρχαιότητα, το μέλι μπορεί σήμερα να χρησιμοποιηθεί τοπικά για να καταπολεμήσει τις μολύνσεις και αυτή είναι η πιο λογική εφαρμογή του”, λέει η Meschwitz, που προσθέτει: “Είναι πιθανό ότι το μέλι πρέπει να έρθει σε εστιασμένη επαφή με τα βακτήρια για να είναι αποτελεσματικό, αλλά στο μέλλον μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα μας. Πιστεύω ότι είναι πιθανή η επιτυχής εφαρμογή του μελιού στη θεραπεία διάφορων μολύνσεων: οφθαλμολογικών, ωτίτιδας, χρόνιας ιγμορίτιδας, ίσως ακόμη και φλεγμονών των πνευμόνων, μέσω πιθανώς εισπνοών κάποιου διαλύματος μελιού”. Στο μεταξύ, η κατανάλωση του μελιού είναι εκπληκτικά καλή, ανεξαρτήτως θεραπευτικών μεθόδων που είναι ακόμη υπό έρευνα.
“Εκτός από τις αντιβακτηριακές ιδιότητές του, βρήκαμε ότι το μέλι είναι πλούσιο σε πολύτιμα αντιοξειδωτικά, όπως οι φυτικές φαινολικές ενώσεις που καταπολεμούν τις μολύνσεις κρατώντας το ανοσοποιητικό σύστημα υγιές”, λέει.
Εντάξει, μην τρελαίνεστε: το μέλι έχει περισσότερες θερμίδες από τη ζάχαρη και περιέχει περισσότερα σάκχαρα αλλά χάρη στις πολλές ευεργετικές για την υγεία ιδιότητές του, είναι ιδανική επιλογή για το τσάι ή το γιαούρτι σας και οπωσδήποτε κορυφαία επιλογή για το πρωινό.
Πηγή: SELF