Επιστημονική έρευνα αποκάλυψη ότι οι σύγχρονες οδοντιατρικές υπηρεσίες θα ήταν τελείως αδιάφορες για τους αρχαίους Ρωμαίους που ζούσαν στην Πομπηίας, καθώς τα δόντια τους ήταν σε άριστη κατάσταση! Η αρχαιολογική επιθεώρηση της Πομπηίας ανέθεσε σε επιστήμονες να εξετάσουν 30 κατοίκους της αρχαίας Πομπηίας των οποίων τα σώματα είχαν διατηρηθεί στην στάχτη μετά την έκρηξη του Βεζούβιο το 79 μ.Χ. Η ομάδα, με επικεφαλής των ραδιολόγο Giovanni Babino, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες των εργασιών τους πριν από μερικούς μήνες και αποκάλυψαν σε συνέντευξη τύπου ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι είχαν τέλεια δόντια χωρίς “ανάγκη για άμεση παρέμβαση οδοντιάτρου”, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Agenzia Giornalistica Italia.
Αν και δεν χρησιμοποιούσαν ποτέ οδοντόβουρτσες ή οδοντόκρεμες, οι οδοντοστοιχίες τους ήταν υγιείς χάρη στη διατροφή τους που δεν περιλάμβανε ζάχαρη. Ο Massimo Osanna δήλωσε στην εφημερίδα The Telegraph, ότι η διατροφή τους ήταν ισορροπημένη και υγιεινή, παρόμοια με αυτή που σήμερα περιγράφουμε ως μεσογειακή δίαιτα.
“Οι κάτοικοι της Πομπηίας έτρωγαν πολλά φρούτα και λαχανικά και σχεδόν καθόλου ζάχαρη” προσθέτει η ορθοδοντικός Elisa Vanacore, που επέβλεψε την εξέταση των δοντιών. “Η διατροφή τους ήταν καλύτερη από τη δική μας και είχαν πραγματικά καλά δόντια”.
Η Vanacore επεσήμανε επιπλέον ότι τα δόντια των κατοίκων της Πομπηίας πρέπει να είχαν ευνοηθεί και από τα υψηλά επίπεδα φθορίου στον αέρα και το νερό κοντά στο ηφαίστειο.
Η μελέτη των δοντιών ξεκίνησε για να διακριβωθεί η ηλικία των σωμάτων που βρέθηκαν και να αποκαλυφθούν περισσότερες λεπτομέρειες για τη ζωή στην αρχαία Πομπηία. Οι επιστήμονες ελπίζουν να αναλύσουν συνολικά 86 δείγματα που θα αποκαλύψουν την ηλικία, το φύλο και τη διατροφή, ασθένειες και κοινωνική θέση των διατηρηθέντων κατοίκων.
Ωστόσο, παρότι τα υγιή δόντια των αρχαίων Ρωμαίων μπορεί να αποτελούν έκπληξη, δεν είναι η μοναδική περίπτωση που διαπιστώνεται ότι στο παρελθόν η στοματική υγεία ήταν καλύτερη.
Σε αντίθεση με την διαδεδομένη πεποίθηση ότι η δυναστεία των Tudors είχε καλή στοματική υγιεινή (κάτι που μάλλον οφείλεται στην Βασίλισσα Ελισάβετ Ι, που πράγματι είχε πολύ χαλασμένα δόντια) οι περισσότεροι Tudors είχαν εξαιρετικές οδοντοστοιχίες -προφανώς και πάλι λόγω της απουσίας της ζάχαρης από τη διατροφή τους. Όταν η παραγωγή της ζάχαρης διαδόθηκε στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία τον 17ο αιώνα, η τιμή της έπεσε και έγινε βασικό στοιχείο της δίαιτας των περισσότερων Ευρωπαίων.