Μόλις λίγες μέρες πριν, η αμερικανική Walmart, κολοσσός του shopping σε Ηνωμένες Πολιτείες και σε 26 ακόμα χώρες, κατοχύρωσε πατέντα σχεδιασμού mikrorobot μελισσών, και πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε ο όρος “Drones Επικονίασης”.
Τα ρομπότ είναι πλήρως σχεδιασμένα και κατασκευασμένα ώστε να μοιάζουν και να ενεργούν ακριβώς όπως οι αληθινές μέλισσες. Χρησιμοποιώντας κάμερες και ειδικούς αισθητήρες, κινούνται αυτόνομα μέσα στη φύση, μπορούν να προσγειώνονται πάνω στα άνθη που εντοπίζουν, να συλλέγουν τη γύρη και ενδεχομένως, να συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην διάσωση και αναπαραγωγή των φυτών και των καλλιεργειών.
Στο τελευταίο επεισόδιο του Netflixικού Black Mirror περίεργα σμήνη ρομποτικών εντόμων κάνουν την εμφάνισή τους με την καθοδήγηση και την επίβλεψη της κυβέρνησης. Μια ακόμα φορά που η ανθρώπινη τηλεοπτική φαντασία λοιπόν δεν περιορίζεται στο σενάριο αλλά κάνει την εμφάνισή της και στην πραγματική ζωή. Ήδη από το 2013 το Harvard παρουσίασε την πρώτη μέλισσα ρομπότ που πραγματοποίησε ελεγχόμενη πτήση για μερικά δευτερόλεπτα, έπειτα από πειραματικές προσπάθειες μιας δεκαετίας. Λίγα χρόνια αργότερα στην Ιαπωνία μετά από κάποια ατυχή πειράματα για υγρούς ηλεκτρικούς αγωγούς, δημιουργήθηκε ένα αρκετά κολλώδες τζελ που γέννησε την ιδέα να χρησιμοποιηθεί σε ιπτάμενα μικρο-ρομπότ για μεταφορά γύρης από φυτό σε φυτό.
Αν και η εταιρία δεν έχει κάνει ακόμα κάποια δημόσια ανακοίνωση για το λόγο που ενδιαφέρθηκε για τις “μελισσορομπότ” παρόλα αυτά, πιθανολογείται ότι πρόκειται για μια προσπάθεια ελέγχου των καλλιεργειών από τις οποίες η Walmart θα προμηθεύεται αγροτικά είδη, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της στους ολοένα και περισσότερους καταναλωτές της.
Πάντως μέλι δεν είναι ρυθμισμένες να φτιάχνουν. Ακόμα.