Τα BIO μικρολαχανικά της FoodsCross μεγαλώνουν με διαστημική τεχνολογία!

Η μονάδα βιολογικής παραγωγής μικρολαχανικών (microgreens) της FoodsCross στο Ελληνικό, η οποία αποτελεί και τη μεγαλύτερη του είδους της στην Ελλάδα, εξοπλίστηκε πρόσφατα με το σύστημα καθαρισμού αέρα Airocide®, το οποίο αναπτύχθηκε από τη NASA.

Το Airocide® κατασκευάστηκε από τη NASA προκειμένου να αφαιρεί από τους Διαστημικούς Σταθμούς της το αέριο αιθυλενίου, το οποίο παράγεται από τα φυτά και επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης των τροφίμων των αστροναυτών.

Ειδικότερα, τη δεκαετία του ’90 η NASA έψαχνε τρόπους να επιλύσει το πρόβλημα της διατροφής των αστροναυτών, σε περιπτώσεις μακράς διάρκειας αποστολών. Όμως η καλλιέργεια σε κλειστό περιβάλλον είχε σαν αποτέλεσμα την συσσώρευση ενός ανεπιθύμητου αερίου, του αιθυλενίου. Για το σκοπό αυτό, το πρόγραμμα Marshall Space Flights Center’s product development της NASA χρηματοδότησε το τμήμα διαστημικών αυτοματισμών και ρομποτικής του πανεπιστημίου Wisconsin-Madison, την επίλυση του προβλήματος αυτού.

Η λύση ήταν μια συσκευή την οποία τότε ονόμασαν «scrubber» η οποία δοκιμάστηκε σε κλειστούς θαλάμους καλλιέργειας φυτών. Ο αέρας εισερχόταν σε σωλήνες επικαλυμμένους με λεπτά στρώματα διοξειδίου του τιτανίου. Την ίδια στιγμή μια υπεριώδης (UV) πηγή φωτός που βρισκόταν στους σωλήνες δρούσε στο τιτάνιο και το αιθυλένιο μετατρεπόταν σε νερό και διοξείδιο του άνθρακα. Σημειώνεται πως και τα δύο είναι ευεργετικά για τα φυτά.

Έτσι δημιουργήθηκε το Airocide® ως η πιο επαναστατική τεχνολογία για τον καθαρισμό του αέρα από μικροοργανισμούς, ιούς, αερόβια μικρόβια, μούχλα κτλ. Το Airocide® εγκρίνεται και κατατάσσεται από το FDA ως ιατρική συσκευή Κατηγορίας ΙΙ και έχει αποδειχθεί κλινικά ότι καθαρίζει τον αέρα οξειδώνοντας με την επαφή: αιθυλένιο, μούχλα, μυκοτοξίνες, βακτήρια, ιούς και πτητικές οργανικές ενώσεις.

Το σύστημα έρχεται να ενισχύσει τις εγκαταστάσεις και την παραγωγική διαδικασία της FoodsCross, συμβάλλοντας στο να αναπτυχθούν πιο υγιή μικρολαχανικά, δυνατότερα στη γεύση και στα αρώματά τους και ικανά να διατηρηθούν φρέσκα έως και το διπλάσιο χρόνο αφού συσκευαστούν.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

FOODSCROSS
NATURAL PRODUCTS

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER