Μεθυστικά λικέρ από μέλι και νερό

Το υδρόμελο δεν είναι νέα ιδέα. Μερακλήδες πρόγονοι γέμιζαν βαρέλια με μέλι και νερό και περίμεναν πάνω από χρόνο για να ζυμωθεί το πιο μεθυστικό νέκταρ. Ήταν λέγεται το αγαπημένο ποτό των Βίκινγκ αλλά οι Έλληνες το είχαν επίσης εκτιμήσει, καθώς το αποκαλούσαν “τέλειο ποτό” ήδη από τα χρόνια του Χρυσού Αιώνα του Περικλή.

Αναβιώνοντας μια μακρά παράδοση, κάποιοι με πάθος για την χημεία της φύσης και το αλκοόλ φτιάχνουν ακόμη υδρόμελο (οι ξένοι το αποκαλούν Mead) και ο καθένας έχει αναπτύξει και μια τεχνική -καθώς η ζύμωση ενέχει δυσκολίες για αρχάριους. Βρήκαμε μια σχετικά εύκολη στην εφαρμογή της (Πηγή: Vita) και σας την προτείνουμε επισημαίνοντας πως πρόκειται για ποτό με αλκοόλ που σημαίνει ότι είναι μόνο για ενήλικες και ότι πρέπει να καταναλώνεται αρκετές ώρες πριν από την οδήγηση. Μην σας παρασύρει το ότι αποτελείται από μέλι και νερό. Έχει αρκετούς βαθμούς αλκοόλ!

 

Απαραίτητος εξοπλισμός: Νταμιτζάνα, μπαλόνι

Υλικά:

1½ κιλό εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι, κατά προτίμηση με υψηλό ποσοστό γυρεόκοκκων θυμαριού για έξτρα άρωμα
1 πακέτο μαγιά για κρασί

Εκτέλεση:

1.Βάζουμε το μέλι στην κατσαρόλα και όσο νερό χρειάζεται για να γεμίσει η γυάλινη νταμιτζάνα που έχουμε αγοράσει. Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.

2. Μόλις κρυώσει το μείγμα το ρίχνουμε με χωνί στην νταμιτζάνα και κλείνουμε το πώμα. Το αφήνουμε για ένα ολόκληρο βράδυ.

3.Σε μισό φλιτζάνι ζεστό νερό προσθέτουμε τη μαγιά. Αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το νερό και στη συνέχεια το ρίχνουμε στην νταμιτζάνα.

4.Βγάζουμε το πώμα της νταμιτζάνας και εφαρμόζουμε στο λαιμό της σφίγγοντας καλά ένα μπαλόνι (χωρίς να το έχουμε φουσκώσει). Είναι σημαντικό να είναι αεροστεγές, ώστε να ξεκινήσει η ζύμωση.

5.Mετά από περίπου 1 ώρα, το μπαλόνι θα αρχίσει να φουσκώνει. Τότε, με μια καρφίτσα κάνουμε μικρές τρύπες ώστε να βγαίνουν έξω τα αέρια χωρίς όμως να μπαίνει αέρας μέσα. Έτσι το περιβάλλον όπου γίνεται η ζύμωση θα παραμένει στείρο.

6.Mετά από περίπου 2 εβδομάδες, το μπαλόνι θα αρχίσει να πέφτει. Το αφήνουμε για μερικές ημέρες και μόλις το ποτό αρχίσει να φαίνεται διαυγές, η ζύμωση θα έχει ολοκληρωθεί.

7.Με τη βοήθεια της τρόμπας μεταφέρουμε το υδρόμελι από την νταμιτζάνα στα αποστειρωμένα μπουκάλια, προσέχοντας να μην τραβήξουμε με την τρόμπα και το ίζημα.

8.Κλείνουμε τις φιάλες με φελλό και αφήνουμε το υδρόμελο να παλιώσει για 2-6 μήνες. Όσο περισσότερο μείνει στα μπουκάλια, τόσο καλύτερο θα γίνει.

Καλή επιτυχία!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

FOODSCROSS
NATURAL PRODUCTS

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER