Σπιτικές μελένιες μπάρες για έξτρα ενέργεια

Υπέροχες θρεπτικές σπιτικές μπάρες ιδανικές για σνακ ή πρωινό, για τα παιδιά πριν από το σχολείο αλλά ακόμη και για επιδόρπιο σε κάποιο φιλικό δείπνο. Δεν είναι εξεζητημένες και φτιάχνονται πολύ εύκολα. Λέγονται Granola Bars, είναι τραγανές και πλούσιες, μια πανδαισία ξηρών καρπών, δημητριακών, σπόρων, αποξηραμένων φρούτων που δένουν θαυμάσια με μέλι και βούτυρο αμυγδάλου. Ακολουθεί η συνταγή για περίπου 30 μπάρες 5 εκατοστών.

Υλικά

1 1/2 φλιτζάνι νιφάδες βρόμης
1 φλιτζάνι ωμούς ηλιόσπορους
1 φλιτζάνι ωμά αμύγδαλα φιλέ
1 φλιτζάνι ωμούς κολοκυθόσπορους
3 φλιτζάνια διογκωμένο ρύζι
1 φλιτζάνι αποξηραμένα βερίκοκα κομμένα σε λεπτές φέτες
1 φλιτζάνια αποξηραμένα cranberries
1 φλιτζάνι βούτυρο αμυγδάλου ή φυστικοβούτυρο
1 φλιτζάνι από το εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι της FoodsCross
1 κουτάλι της σούπας ανθό αλατιού
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλλα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC. Ψήνουμε τη βρόμη, τους ηλιόσπορους, τα αμύγδαλα και τους κολοκυθόσπορους. Ιδανικά τους ψήνουμε χωριστά για να μην καούν καθώς έχουν διαφορετικό χρόνο ψησίματος. Για παράδειγμα οι κολοκυθόσποροι χρειάζονται το λιγότερο χρόνο (περίπου 7 λεπτά), ενώ οι ηλιόσποροι χρειάζονται περίπου 15 λεπτά. Όταν όλοι οι σπόροι ψηθούν ώστε να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα, τους ρίχνουμε όλους μέσα σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το διογκωμένο ρύζι, τα αποξηραμένα βερίκοκα και τα cranberries.

Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το βούτυρο αμυγδάλου και το μέλι φροντίζοντας να μην ψηθεί πολύ. Αυτή είναι η κόλλα μας και αν πάρει βράσει ή αν πλησιάσει στο σημείο βρασμού, θα γίνει σκληρό και άκαμπτο. Προσθέτουμε ανακατεύοντας καλά το αλάτι και την κανέλα κι ύστερα ρίχνουμε το ζεστό ρευστό ακόμη μείγμα πάνω από τους καρπούς. Ανακατεύουμε ώστε το σιρόπι να πάει παντού χωρίς να θρυμματιστούν οι καρποί.

Ντύνουμε μία λαμαρίνα με χαρτί ψησίματος και απλώνουμε το μείγμα επάνω σε μια ομοιόμορφη στρώση πιέζοντας την επιφάνεια απαλά για να μην θρυμματιστούν τα συστατικά. Καλύπτουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες. Κόβουμε σε τετράγωνα πριν σερβίρουμε.

Πηγή: Food52

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

FOODSCROSS
NATURAL PRODUCTS

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER