Χαλβάς με σιμιγδάλι ή ταχίνι;

Πολλά είναι τα είδη του χαλβά: σιμιγδαλένιος, σησαμένιος, Φαρσάλων (σαπουνέ ή πανηγυριώτικος), Περσικός. Τα δύο πρώτα είδη φτιάχνονται συχνά με μέλι αντί για ζάχαρη και είναι εξαιρετικά επιδόρπια για τις ημέρες της νηστείας και όχι μόνο.

O παραδοσιακός χαλβάς στην Ελλάδα γίνεται με σιμιγδάλι και όχι με ταχίνι. Οι νοικοκυρές αναφέρονται στον χαλβά αυτό με την κωδικοποίηση “1:2:3:4”, καθώς η βασική συνταγή του προβλέπει ένα μέρος λάδι, δύο μέρη σιμιγδάλι, τρία μέρη ζάχαρη και τέσσερα μέρη νερό. Ωστόσο, η πιο εξελιγμένη συνταγή του γίνεται με μέλι, ενώ αρκετοί προσθέτουν κανέλα και στο βασικό μείγμα για περισσότερο άρωμα. Είναι αγαπημένο νηστίσιμο γλυκό καθώς δεν περιέχει γάλα, βούτυρο ή αυγά.

Ο χαλβάς με ταχίνι είναι επίσης πολύ δημοφιλής στην Ελλάδα αν και συνηθίζεται περισσότερο στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αμερική και την Ινδία. Είναι από τα πιο θρεπτικά γλυκά, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και πολυακόρεστα λιπαρά. Μπορεί να αρωματιστεί με σοκολάτα, καφέ, βανίλια, ροδόνερο ή έλαιο πορτοκαλιού ενώ πολύ συχνά φτιάχνεται με ξηρούς καρπούς (φιστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα ή φουντούκια) για να αποκτήσει πιο τραγανή υφή. Με άλλα λόγια, είναι ένα γλυκό αρκετά ευέλικτο που επιτρέπει διαφορετικές ερμηνείες. Παρακάτω, ακολουθεί μια σχετικά απλή εκδοχή του, που αξίζει να δοκιμάσετε με άριστης ποιότητας μέλι και ταχίνι για καλύτερη γεύση.

Χαλβάς με σιμιγδάλι

Υλικά

1 φλιτζάνι σχεδόν (2 δάχτυλα κάτω από το χείλος) αραβοσιτέλαιο ή σημαμέλαιο
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
100γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
100γρ. σταφίδα μαύρη κορινθιακή
Για το σιρόπι

3 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι μέλι της FoodsCross
1 ξυλάκι κανέλας
1 φλούδα πορτοκαλιού
Για το σερβίρισμα

λίγη κανέλα κοπανισμένη

Εκτέλεση:

Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι: βράζουμε όλα τα υλικά μαζί (εκτός από το μέλι) σε κατσαρόλα για 5 λεπτά. Ενσωματώνουμε ανακατεύοντας καλά το μέλι και το αφήνουμε στην άκρη.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ξεχωριστή κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τα δύο είδη σιμιγδαλιού. Προσθέτουμε τα ασπρισμένα αμύγδαλα και καβουρδίζουμε ανακατεύοντας κάθε τόσο με ξύλινη κουτάλα μέχρι το σιμιγδάλι να χάσει το αρχικό άσπρο χρώμα του.

Απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις σταφίδες. Ανακατεύουμε ελαφρά, αφαιρούμε από το σιρόπι την πορτοκαλόφλουδα και το ξυλάκι της κανέλας και το ρίχνουμε στο σιμιγδάλι προσεκτικά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει ο χαλβάς να ξεκολλάει από τα πλαϊνά της κατσαρόλας.

Απομακρύνουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας, βάζουμε από πάνω το καπάκι και αφήνουμε το χαλβά να κρυώσει λίγο. Ύστερα τον μεταφέρουμε σε φόρμα πιέζοντας με κουτάλι για να μην αφήσει κενά και, όταν κρυώσει, ξεφορμάρουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και σερβίρουμε αμέσως.

 

Χαλβάς με ταχίνι 

Υλικά:
2 κούπες μέλι θυμαρίσιο της FoodsCross
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
1 ½ κούπα ανάλατους, ψημένους καρπούς (φιστίκια Αιγίνης ή αμύγδαλα)
2 cups tahini (stirred smooth)

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το μέλι σε μεσαία θερμοκρασία μέχρι να γίνει πηχτό σιρόπι (αν ρίξουμε μια σταγόνα σε κρύο νερό θα σχηματίσει μια μαλακή, εύπλαστη μπαλίτσα). Αφήνουμε το μέλι να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε τη βανίλια και τους ξηρούς καρπούς. Με απαλές κινήσεις ενσωματώνουμε το ταχίνι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα.
Λαδώνουμε ελαφρώς μια φόρμα ψησίματος και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ημέρες για να αποκτήσει τη χαρακτηριστική υφή του. Κόβουμε σε κομμάτια όσο είναι κρύος και σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

FOODSCROSS
NATURAL PRODUCTS

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER