Οι μέλισσες πεθαίνουν.

Σύμφωνα με πόρισμα μεγάλης επιστημονικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, στο δωδεκάμηνο από Απρίλιο 2015 μέχρι τον φετινό Απρίλιο καταγράφηκε μείωση του πληθυσμού των μελισσών κατά 44%. Πρόκειται για σαφή επιδείνωση της κατάστασης σε σχέση με πέρσι, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία σε επιστήμονες και μελισσοκόμους.

Οι απώλειες
Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν δείχνουν αύξηση κατά 3,5% της απώλειας μελισσιών σε σχέση με πέρσι, που κατανέμεται ομοιόμορφα στους χειμερινούς και τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο καθηγητής Εντομολογίας του Πανεπιστημίου του Maryland, Dennis van Engelsdorp επισημαίνει ότι οι μελισσοκόμοι είναι πολύ προβληματισμένοι με την απώλεια μελισσιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που υποτίθεται ότι είναι η περίοδος που οι μέλισσες είναι στην ακμή τους.

Το πρόβλημα δεν είναι νέο. Εδώ και χρόνια πεθαίνουν οι μέλισσες (Σύνδρομο Κατάρρευσης Μελισσιών – ΣΚΜ). Το ΣΚΜ αποδίδεται σε πολλούς παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι ένα παράσιτο που εξαπλώνεται στα μελίσσια προκαλώντας αξιοσημείωτη κάμψη. Επίσης, οι μονοκαλλιέργειες και η τάση των αγροτών να αλλάζουν τις καλλιέργειές τους λόγω ξηρασίας, στερούν από τη μέλισσα την τροφή της, οδηγώντας τη σταδιακά στο θάνατο. Η χρήση φυτοφαρμάκων ενοχοποιείται εξίσου.

Παράσιτα και φυτοφάρμακα
Πολυετής εξέταση των παρασίτων των μελισσιών και των ασθενειών εμπορικών αλλά και μικρής κλίμακας αποικιών μελισσών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Apidologie (20 Απριλίου) έδειξε ότι τα παράσιτα αυξάνονται με πρωτοφανείς ρυθμούς και συνδέονται με θανάσιμους ιούς.

Διαπιστώθηκε επίσης από την έρευνα ότι περισσότερο πλήττονται οι μικρής κλίμακας μελισσοκόμοι που έχουν λιγότερες από 50 κυψέλες. Οι μελισσοκόμοι της αυλής συνήθως δεν έχουν κάποια στρατηγική ελέγχου της εξάπλωσης των παρασίτων, τα οποία όταν αφήνονται ανεξέλεγκτα εξαπλώνονται και σε άλλες κυψέλες, προκαλώντας την κατάρρευση.

“Διαπιστώνουμε όλο και πιο συχνά, ότι οι καλοί μελισσοκόμοι που παίρνουν τις σωστές προφυλάξεις εναντίον των παρασίτων χάνουν κυψέλες, χωρίς να ευθύνονται” λέει η απόφοιτος του τμήματος Εντομολογίας Nathalie Steinhauer.

Ο τρομακτικός αριθμός των μελισσών που χάνονται κάθε χρόνο απαιτεί ευαισθητοποίηση και άμεση λήψη μέτρων. Η Tiffany Finck-Haynes από τους Φίλους της Γης πρέπει να ελεγχθεί η χρήση φυτοφαρμάκων για να εμποδίσουμε ακόμη μεγαλύτερες απώλειες:” Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσο χειρότερη θα γίνεται η κατάσταση. Πρέπει να απαγορεύσουμε τη χρήση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων αμέσως. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να χάσουμε τους μελισσοκόμους μας και να βλάψουμε τη λειτουργίας ενός σημαντικού οικοσυστήματος που είναι καίριο για την διατροφική επάρκεια”

Καθώς οι αποικίες των μελισσών χάνονται, δισεκατομμύρια χάνονται μαζί τους. Ετησίως, οι μέλισσες και η επικονίαση από μέλισσες αποφέρουν συνολικά 15 δισεκατομμύρια δολάρια στην αμερικανική οικονομία. Πρέπει να βρεθούν λύσεις αμέσως, γιατί δεν χάνονται μόνο χρήματα, αλλά απειλείται όλο το διατροφικό σύστημα της χώρας,

Source: Techtimes

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

FOODSCROSS
NATURAL PRODUCTS

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER