Μεσογειακή Διατροφή εναντίον καρκίνου

Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την καρδιά έχουν αναγνωριστεί διεθνώς εδώ και δεκαετίες. Σε αυτά τα οφέλη έρχονται να προστεθεί ο ευεργετικός ρόλος της Μεσογειακής Διατροφής στην προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η διατροφή αυτή συνδέεται σαφώς με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου κυρίως της μήτρας. Το συμπέρασμα αυτό αντλήθηκε από στατιστική ανάλυση των πορισμάτων τριών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 1983 και του 2006 σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας και στην Ελβετία.

Συγκεκριμένα, επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τη Δρα. Κριστίνα Μποσέτι του Ινστιτούτου Φαρμακευτικών Ερευνών “Mario Negri”, έπειτα από εκτεταμένη έρευνα κατέληξε σε εντυπωσιακά πορίσματα που δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Cancer πριν από μερικούς μήνες. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, που επεξεργάστηκε στοιχεία για τη διατροφή άνω των 5.000 γυναικών, ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου της μήτρας μειώνεται κατά 57% για όσες υιοθετούν πιστά τη μεσογειακή διατροφή.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα χωρίστηκαν σε εννέα κατηγορίες ανάλογα με το βαθμό τήρησης της Μεσογειακής διατροφής. Το ποσοστό των γυναικών με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου μειωνόταν σταδιακά όσο λιγότερο οι γυναίκες ακολουθούσαν τη συγκεκριμένη διατροφή.

Η Μεσογειακή Διατροφή περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο, δημητριακά, ψάρια και μονοακόρεστα λίπη, ενώ προβλέπει μικρή κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων και αλκοόλ με μέτρο.

H Dr Julie Sharp, επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο στη Βρετανία σχολίασε: “Παρότι γνωρίζουμε ότι η μεγαλύτερη ηλικία και το αυξημένο βάρος αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου, η ιδέα ότι η Μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο αξίζει περαιτέρω έρευνα. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη έρευνα βασίζεται στην ικανότητα των συμμετεχόντων να θυμηθούν τι έτρωγαν στο παρελθόν”

“Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου εξαρτάται από την ηλικία και τα γονίδια, αλλά ο υγιεινός τρόπος ζωής παίζει ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου. Η αποχή από το κάπνισμα, η διατήρηση του βάρους σε κανονικά επίπεδα, η δραστηριότητα, η υγιεινή διατροφή και η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο σίγουρα επιδρούν ευνοϊκά σην υγεία μας.”

Πηγή: Science Daily

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

FOODSCROSS
NATURAL PRODUCTS

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER