Ανοδικό το ενδιαφέρον για υγιεινές τροφές στο διαδίκτυο

Μια νέα έκθεση που αφορά τις τάσεις στη διατροφή αναλύει στοιχεία από τις αναζητήσεις που έχουν γίνει στο google, και εντοπίζει σημαντική άνοδο του ενδιαφέροντος για τις “λειτουργικές τροφές*”.

Το τραπέζι μας σήμερα είναι πολύ διαφορετικό από ό,τι 10 χρόνια νωρίτερα. Κατ’ αρχήν, το πιθανότερο είναι δίπλα στο πιρούνι να υπάρχει ένα smartphone. Και σε κάθε πιάτο, πιθανώς να υπάρχει διαφορετικό γεύμα ανάλογα με τις διαιτητικές επιλογές κάθε μέλους της οικογένειας. Με μια πρώτη ματιά, μπορεί να νομίσει κανείς ότι αυτές οι αλλαγές είναι άσχετες. Και μπορεί να ακολουθήσει και η σχετική γκρίνια για την κατάντια των οικογενειακών δείπνων. Ωστόσο, ίσως οφείλονται στο γεγονός πως χάρη στην τεχνολογία οι άνθρωποι σκέφτονται πολύ περισσότερο για τις τροφές που καταναλώνουν οι ίδιοι και οι αγαπημένοι τους.

Το εντεινόμενο ενδιαφέρον για υγεία και ευεξία με το ψηφιακό “για να τρέφεσαι υγιεινά πρέπει να δείχνεις μεγάλη προσοχή”, λέει ο Dr. Frank Lipman, ο ιδρυτής του Κέντρου Ευεξίας Eleven Eleven στο Manhattan. Και πολλοί, ειδικά οι millennials, το κάνουν: “είναι 10 φορές περισσότερο ενημερωμένοι από ό,τι είμαστε στη δική μου γενιά και δείχνουν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην υγεία τους και στην υγιεινή διατροφή”.

Ίσως αυτή η αυξανόμενη “εμμονή με την υγεία”, όπως λέει ο σύμβουλος εστιατορίων Michael Whiteman οφείλεται εν μέρει στην αύξηση του μέσου όρους ζωής, που ωθεί τους ανθρώπους να θέλουν αυτά τα επιπλέον χρόνια να είναι υγιή. Όπως λένε: “αν ήξερα ότι θα ζούσα τόσο πολύ, θα πρόσεχα περισσότερο τον εαυτό μου”. Ωστόσο, τόσο o Whiteman όσο και ο Lipman τονίζουν ότι η ψηφιακή εποχή είναι σοβαρός καταλύτης στο αυξημένο ενδιαφέρον μας για υγιεινές τροφές: “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τάση αυτή προέρχεται από το διαδίκτυο”, λέει ο Lipman,

Με κάθε αναζήτηση που πληκτρολογείται στο google, ο ερευνητής αποκτά σημαντική ενημέρωση για τα ενδιαφέροντα και τις προθέσεις των χρηστών. Συγκεντρώνοντας τις πιο συχνές αναζητήσεις, δίνεται η δυνατότητα άντλησης συμπερασμάτων για τον ευρύτερο πληθυσμό και για την συμπεριφορά του.

Κάπως έτσι, συμπεραίνεται ότι οι Αμερικανοί στρέφονται στο φαγητό για να καλύψουν ανάγκες πέραν της πείνας ή της απόλαυσης. Θέλουν να ενημερωθούν για την επίδραση κάθε συστατικού στον οργανισμό τους και για τρόπους με τους οποίους μπορούν να βελτιώσουν τη διατροφή τους για να έχουν καλύτερη εμφάνιση και να αισθάνονται όσο το δυνατόν καλύτερα.

Παρότι έχουν πιθανότατα μεγαλύτερη συνείδηση των προστιθέμενων ευεργετικών επιδράσεων που συγκεκριμένα συστατικά λέγεται ότι προσφέρουν, στρέφονται στο διαδίκτυο για να ενημερωθούν ως προς τον τρόπο κατανάλωσης αυτών των “λειτουργικών” τροφών. Αυτή η συμπεριφορά είναι πιο συχνή στην αρχή κάθε εβδομάδας, όταν οι καταναλωτές είναι πιο αποφασισμένοι να κάνουν νέα ξεκινήματα και να βελτιώσουν τις συνήθειές τους.

Οι Τάσεις

> Ταξίδια μέσα από τις γεύσεις
Όλο και περισσότεροι στρέφονται στο φαγητό για να έρθουν σε επαφή με άλλους πολιτισμούς -είτε τρώγοντας οι ίδιοι τα πιάτα αυτά είτε παρακολουθώντας άλλους να το κάνουν. Αν και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για να μαγειρεύουν στο σπίτι φαγητά άλλων τόπων, η παγκοσμιοποίηση της μαγειρικής δεν είναι εύκολη υπόθεση. Γι’ αυτό και οι καταναλωτές τελικά αναζητούν τα εστιατόρια που θα τους ικανοποιήσουν την περιέργεια.
Οι παγκόσμιες κουζίνες παρέχουν πολύ περισσότερα από μια εμπειρία για τον ουρανίσκο -προσφέρουν και ένα είδος ψυχαγωγίας ενώ παράλληλα διευρύνουν τις γνώσεις για άλλους πολιτισμούς και κουλτούρες.

> Αναζήτηση εξατομικευμένων τροφών
Οι καταναλωτές κάνουν αναζητήσεις για σνακ που ταιριάζουν σε ένα υγιεινό και πρακτικό τρόπο ζωής. Είτε πρόκειται για έλεγχο μερίδων είτε για άνεση, θέλουν να ικανοποιήσουν την όρεξή τους για μικρές μερίδες. Αν και η γεύση ήταν πάντοτε σημαντική, οι καταναλωτές δίνουν προτεραιότητα επίσης σε διαιτητικούς περιορισμούς και οφέλη για την υγεία. Όπως τα σνακ βγαίνουν σε ποικιλία γεύσεων για όλα τα γούστα, οι καταναλωτές ζητούν πια να βγαίνουν και σε ποικιλία διατροφικών τύπων για να ταιριάζουν με τις προσωπικές τους ανάγκες.

> Λειτουργικές τροφές
Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η κουρκούμη, το μέλι, η κανέλα, το κεφίρ, το γάλα καρύδας, το αβοκάντο. «Λειτουργικά τρόφιμα» θεωρούνται τα τρόφιμα και τα ποτά, τα οποία, με βάση επιστημονικές αποδείξεις, φέρονται να παρέχουν οφέλη στην υγεία, Για παράδειγμα, όταν τρώμε ένα μήλο, ωφελούμαστε από τις φυτικές του ίνες, αλλά και από τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που περιέχει. Επιπλέον, τα μήλα περιέχουν θρεπτικά συστατικά που μπορεί να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης και προσφέρουν προστασία από ορισμένες ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες. Τα μήλα είναι ένα είδος λειτουργικών τροφίμων, διότι παρέχουν οφέλη για την υγεία που υπερβαίνουν αυτά των απλών τροφίμων.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

FOODSCROSS
NATURAL PRODUCTS

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER