Panzanella: η ιταλική σαλάτα του καλοκαιριού

Αυτή η σαλάτα με τα γλυκά ροδάκινα, τις ώριμες ντομάτες και την βελούδινη μοτσαρέλα που σερβίρεται με τραγανή τσιαπάτα κατάγεται από την μαγευτική Τοσκάνη. Είναι πολύ απλή και η αυθεντική εκδοχή της φτιαχνόταν με ντομάτες και μπαγιάτικο ψωμί. Καψαλίζοντας την τσιαπάτα στο grill, η σαλάτα αποκτά πιο ενδιαφέρουσα γεύση, ειδικά καθώς το ψωμί απορροφά την υπέροχη σος, ενώ παραμένει τραγανό. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή για ποικιλία στα καλοκαιρινά γεύματά σας.

Συνταγή για Panzanella

Υλικά:
2 κρεμμυδάκια
4 κουταλιές της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
2 ώριμα ροδάκινα
2 ψωμάκια τσιαπάτα
4 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
18 ουγκιές ντοματίνια
2 μπάλες μοτσαρέλα
¼ φλιτζάνι φρέσκο δυόσμο
¼ φλιτζάνι φρέσκο βασιλικό
4 φέτες ζαμπόν Πάρμας
Αλάτι και πιπέρι

Υλικά για τη σος:
¼ φλιτζάνι ξίδι από κόκκινο κρασί
2/3 φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού θυμαρίσιο μέλι FoodsCross

Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζουε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια. Τα βάζουμε σε ένα μικρό μπολ, προσθέτουμε το ξίδι και λίγο αλάτι. Τα αφήνουμε να απελευθερώσουν τα αρώματά τους και συνεχίζουμε την προετοιμασία της σαλάτας.
Κόβουμε κάθε ροδάκινο σε 8 φέτες και τις βάζουμε στην πιατέλα που θα σερβίρουμε τη σαλάτα. Κόβουμε στη μέση τις μικρές τσιαπάτες και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο κάθε πλευρά τους. Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να κάψει καλά κι ύστερα ψήνουμε τις λαδωμένες τσιαπάτες και από τις δύο πλευρές. Τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Κόβουμε την μοτσαρέλα σε κομμάτια και τις ρίχνουμε στο μπολ με τα ροδάκινα. Χτυπάμε με το σύρμα τα υλικά για τη σος και τα ρίχνουμε πάνω από τη σαλάτα μαζί με τα κρεμμυδάκια. Κόβουμε τα ψωμάκια σε κομμάτια και τα σκορπάμε πάνω στη σαλάτα. Ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε, αφήνουμε τη σαλάτα για 10 λεπτά. Πριν σερβίρουμε προσθέτουμε τις φέτες από ζαμπόν Πάρμας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

FOODSCROSS
NATURAL PRODUCTS

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER