Τι είναι ο Γυρεόκοκκος δηλαδή;

Τι είναι αυτό το ποσοστό που αναγράφεται επάνω σε όλες τις ετικέτες μελιού της Foodscross; Γιατί το λέμε και το ξανά λέμε; Ήρθε η ώρα για ένα σύντομο μάθημα λοιπόν.

Το μέλι περιέχει ένα σημαντικό αριθμό κόκκων γύρης από τα φυτά που επισκέπτεται η μέλισσα για να μαζέψει την πρώτη ύλη για την παραγωγή μελιού. Με κριτήριο την αναλογία και τον συνολικό αριθμό γυρεόκοκκων σε κάθε μέλι, τα μέλια κατηγοριοποιούνται ως προς την προέλευσή τους σε αμιγή, ανθόμελα ή μέλια μελιτώματος (λεπτομέρειες σε άλλο μάθημα).

Για να χαρακτηριστεί ένα μέλι ως “αμιγές” ενός φυτού θα πρέπει να περιέχει συγκεκριμένη ποσοστιαία αναλογία γυρεόκοκκων από αυτό το φυτό αλλά και να συγκεντρώνει έναν συνολικό αριθμό πάνω από το συγκεκριμένο όριο που έχει θεσπιστεί από την σχετική Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (π.χ.θυμαρίσιο μπορεί να ονομαστεί κάθε μέλι που περιέχει περισσότερο από 18% κύριο γυρεόκοκκο θυμαριού). Όσο πιο υψηλό είναι αυτό το ποσοστό, τόσο πιο καθαρό και δυνατό στις ιδιότητες και την γευση είναι το μέλι. Ένα απλό παράδειγμα: εάν σας προσφέρουμε ένα φρεσκοστημένο χυμό με 18% πορτοκάλι, 15% φράουλα, 10% σταφύλλι, 5% μήλο, 17% καρπούζι, 15% ανανά κτλ. θα είναι πολύ νόστιμος, πολύ θρεπτικός και υγειινός για να τον πιείτε, αλλά… πόσο πορτοκαλάδα μπορεί να χαρακτηριστεί; Για αυτό και εμείς στη Foodscross, ξεπερνώντας τα όρια που έχει θεσπίσει ο νόμος, δεν αναμιγνύουμε το μέλι μας με άλλα μέλια, όσο περιορισμένη και αν ειναι η σοδιά, γιατί θέλουμε να προσφέρουμε κάθε χρόνο ένα μέλι σπάνιο και ξεχωριστό, με όσο το δυνατό περισσότερο θυμάρι μέσα του! Όποιος έχει ανοίξει ένα βάζο μέλι Foodscross σιγουρα μπορεί να εντοπίσει την διαφορά.

Η γυρεοσκοπική ανάλυση του μελιού οπότε είναι μια διαδικασία απαραίτητη για τον καθορισμό της βοτανικής προέλευσης των μελιών και την ονομασία τους. Ωστόσο είναι αρκετά σημαντική διαδικασία και στον εντοπισμό και προσδιορισμό της νοθείας από εισαγόμενα μέλια. Μέσω της ανάλυσης αυτής, βάσει παγκόσμιων γυρεολογικών χαρτών, προσδιορίζονται γυρεόκοκκοι που είτε δεν υπάρχουν στις περιοχές προέλευσης των ελληνικών μελιών, είτε βρίσκονται σε πολύ διαφορετικές συγκεντρώσεις.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

FOODSCROSS
NATURAL PRODUCTS

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER