5 λόγοι να βάλεις το τσάι στην καθημερινότητά σου

Στον παγκόσμιο χάρτη, οι χώρες που καταναλώνουν το περισσότερο τσάι η Τουρκία, το Μαρόκο, η Ιρλανδία, η Μαυριτανία και μετά η Βρετανία. Ανεξαρτήτως εθνικότητας, οι λάτρεις του τσαγιού αγαπούν ιδιαίτερα την ιεροτελεστία και την αρωματική γεύση του, αλλά έχουν και πέντε ακόμη ακαταμάχητα επιχειρήματα:

1. Τσάι και επιβίωση: Αυτή τη στιγμή στον πλανήτη το τσάι είναι το πιο διαδεδομένο ποτό μετά το νερό. Η δημοφιλία του αυξήθηκε το 19ο αιώνα γιατί το βράσιμο του νερού που ήταν απαραίτητο για την παρασκευή του αφεψήματος σήμαινε την αποτελεσματική προστασία από χολέρα και τύφο!

Όλες οι ποικιλίες τσαγιού προέρχονται από το ίδιο φυτό, αλλά οι διαφορές τους (μαύρο, πράσινο, λευκό, oolong) οφείλουνται στην διαφορετική επεξεργασία των αποξηραμένων φύλλων του.

Η επιστήμη αναζήτησε τους λόγους της αδυναμίας μας στο τσάι και ανακάλυψε ότι υπάρχει μια μεγάλη ομάδα βιοενεργών συστατικών, οι πολυφαινόλες, που περιλαμβάνουν κατεχίνες και ταννίνες. Οι συγκεντρώσεις αυτών των ουσιών διαφέρει ανάλογα με τον τρόπου που φτιάχνουμε το τσάι (ποσότητα τσαγιού, θερμοκρασία νερού, χρόνος που το τσάι παραμένει στο καυτό νερό)

 

2. Τσάι και εγκέφαλος: Τα συστατικά του τσαγιού που ενισχύουν την εγκεφαλική δραστηριότητα περιλαμβάνουν: καφεΐνη, κατεχίνες και το αμινοξύ L-theanine.

Σε μια συστηματική εξέταση της επίδρασης που έχει το τσάι στη διάθεση και τη νοητική λειτουργία, ο συνδυασμός της L-theanine και της καφεΐνης αποδείχτηκε ότι αυξάνει την εγρήγορση μέχρι και για δύο ώρες μετά την κατανάλωση. Οι ερευνητές επίσης εντόπισαν μικρές βελτιώσεις στην προσοχή. Υπάρχουν ενδείξεις που διερευνώνται ακόμη ότι οι κατεχίνες μπορεί να έχουν ηρεμιστική επίδραση περίπου δύο ώρες μετά την κατανάλωση του τσαγιού. Οι επιστήμονες έχουν ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι το τσάι μπορεί να προστατεύσει από πιθανή εμφάνιση άνοιας.

3. Τσάι και δίαιτα: Συχνά εκφράζονται απόψεις για τη σύνδεση του τσαγιού (κυρίως του πράσινου) με την επιτάχυνση του μεταβολισμού και την απώλεια βάρους. Δύο Ολλανδοί αναλυτές εξέτασαν τα πορίσματα μελετών που συγκρίνουν την επίδραση που έχουν στο βάρος η κατανάλωση ροφημάτων με κατεχίνη και καφεΐνη έναντι ροφημάτων μόνο με καφεΐνη. Διαπίστωσαν η διάσπαση του λίπους ήταν μικρότερη σε οι ομάδες που κατανάλωναν placebo και καφεΐνη συγκριτικά με τις ομάδες που κατανάλωναν κατεχίνη και καφεΐνη.

Επίσης, εξέτασαν το ενδεχόμενο το πράσινο τσάι να βελτιώνει τον έλεγχο του βάρους και διαπίστωσαν ότι η ομάδα που κατανάλωνε κατεχίνες από πράσινο τσάι έχασε περισσότερο βάρος (περίπου 1 κιλό) και ήταν πιθανότερο να διατηρήσει τις απώλειες. Ωστόσο υπήρχαν κάποιες διαφοροποιήσεις ανάλογα με την εθνικότητα και την συνήθη κατανάλωση καφεΐνης.

4. Τσάι και διαβήτης

Πέρσι, μια ανάλυση σε 12 μελέτες που αφορούσαν την παρακολούθηση της σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης τσαγιού και του διαβήτη τύπου 2, βρήκαν ότι όσοι έπιναν 3-4 φλιτζάνια καθημερινά είχαν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν μόνο ένα ή κανένα φλιτζάνι τσάι.

Ωστόσο, όταν κοίταξαν πιο προσεκτικά τα πορίσματα των ερευνών, βρέθηκε ότι ο μικρότερος κίνδυνος αφορούσε μόνο γυναίκες και συγκεκριμένα γυναίκες ασιατικής εθνικότητας. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι συσχετισμοί που διαμορφώνονται σε κάθε έρευνα δεν αποδεικνύουν απαραιτήτως σχέση αιτίου και αποτελέσματος.

Σε μια εξέταση των αποτελεσμάτων δέκα τυχαίων δοκιμών που διήρκεσαν οκτώ εβδομάδες σε 608 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, οι ερευνητές κατέληξαν σε ανάμικτα συμπεράσματα σχετικά με την επίδραση της κατανάλωσης τσαγιού ή εκχυλισμάτων τσαγιού στον έλεγχο του σακχάρου. Παρότι παρατηρήθηκαν βελτιώσεις στα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα δεν επηρεάστηκαν άλλοι δείκτες, όπως η γλυκόζη στο αίμα ή οι δείκτες χοληστερόλης LDL (κακή) και HDL (καλή) ή στην πιέση του αίματος και τον Δείκτη Μάζας Σώματος.

Τώρα οι επιστήμονες εστιάζονται στις φαινόλες που περιέχονται στο τσάι για την καταπολέμηση του Διαβήτη τύπου 2.

5. Τσάι και Καρδιοπάθειες

Μια έκθεση που αφορά 11 τυχαίες δοκιμές που διήρκεσαν πάνω από τρεις μήνες ανέλαβε να διερευνήσει τη δυνατότητα πρόληψης καρδιακών παθήσεων σε υγιείς ενήλικες ή σε ομάδες ατόμων με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών. Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι και το πράσινο και το μαύρο τσάι μειώνουν σημαντικά την πίεση του αίματος, με το μαύρο τσάι να μειώνει την LDL χοληστερόλη και το πράσινο και τα δύο είδη χοληστερόλης.

Ο μικρός αριθμός μελετών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα επιβάλλει προσοχή στον τρόπο ερμηνείας των αποτελεσμάτων τους, αλλά επιτρέπει αισιοδοξία.

Επομένως, ζεστό ή παγωμένο, το τσάι είναι πάντα μια καλή ιδέα. Βγάλτε τα καλά σερβίτσια και ακολουθήστε την ιεροτελεστία με καλή παρέα ή μόνοι.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

FOODSCROSS
NATURAL PRODUCTS

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER