Η ΜΠΛΕ ΜΕΛΙΣΣΑ

Είναι μικρό και ζουζουνίζει, πετάει από λουλούδι σε λουλούδι για να μαζέψει γύρη, έχει κεντρί και απίστευτες έντονες μπλε ρίγες. Μα φυσικά είναι η μπλε μέλισσα και συ πρέπει να βρίσκεσαι κάπου στην Αυστραλία ή στην ευρήτερη περιοχή, από Παπούα Νέα Γουινέα, Τιμόρ, Ινδονησία, Μαλαισία ή Ινδία.

Ισως είναι η ομορφότερη μέλισσα στον κόσμο. Πήρε το όνομά της, προφανώς, από τις τιρκουάζ ζώνες που διασχίζουν την κοιλιά της, η Amegilla cingulate (επιστημονικά) διαθέτει ένα πλούσιο λευκόχρυσο χνούδι, τεράστια πράσινα μάτια και σκούρα φτερά που μοιάζουν με λεπτεπίλεπτα στρώματα από σελοφάν.

Τα αρσενικά έχουν πέντε μπλε ρίγες ενώ τα θηλυκά τέσσερις, τα ενήλκα έντομα φτάνουν μέχρι 10 mm και 12 mm και ζουν περίπου για 40 ημέρες.

Λέγεται οτι προσελκύονται από φυτά με μπλε ή μοβ άνθη, και σύμφωνα με το Αυστραλιανό Μουσείο, φαίνεται να προτιμούν τα άτομα που φοράνε μπλε ρούχα. Δεν τους αρέσει η πολυκοσμία οπότε δεν δημιουργούν σμήνη και κοινότητες μέσα σε κυψέλες, δεν είναι επιθετικές παρότι διαθέτουν κεντρί και προτιμούν να ζουν σε μικρά λαγούμια στο έδαφος ή στις ρωγμές των βράχων.

Έχουν ένα ιδιαίτερο τρόπο να μαζεύουν γύρη: κάθονται στο άνθος και αρχίζουν να κινούν γρήγορα το σώμα τους, προκαλώντας δόνηση τόσο στο λουλούδι όσο και στους ανθήρες του. Αυτή η συνεχόμενη γρήγορη κίνηση αναγκάζει τη γύρη να αποκολληθεί από τον ανθήρα και στη συνέχεια συλλέγεται από τη μέλισσα.

Βοηθούν και αυτές με τον τρόπο τους στην επικονίαση των φυτών και στην φυσική αναπαραγωγή τους.

Αλλά μαντέψτε. ΔΕΝ φτιάχνουν μέλι! Διαφορετικά… θα το διαθέταμε :D

 

photographer: Nick Volpe

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

FOODSCROSS
NATURAL PRODUCTS

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER